Forradalmi felfedezés: megtalálták az isteni részecskét

A Higgs-bozon ún. szubatomi részecske, amely a hiányzó sarokköve a részecskefizika elfogadott elméletének. Ezen modell szerint a Higgs ad tömeget a többi részecskének. A hír felkelti a reményt, hogy a régóta várt részecske talán végre elérhető közelségbe kerül a fizikusok számára.

2011. augusztus 3., 07:55

A genfi CERN és a chicagói Tevatron kutatói is azt jelentették be, hogy bár gyengén, de érzékelték műszereikkel a részecskéket.Ugyanakkor az új jel sem elég nagy ahhoz, hogy kizárható legyen a statisztikai véletlen. A detektorok néhány W bozon gyenge nukleáris erejét mérték be, a tudósok ebből az információból következtetnek, hogy a Higgs-bozon jeleit fogták - írja a

vilagtudomany.hu. Áprilisban szintén azt állították a svájci CERN fizikusai, hogy a Nagy Hadronütköztető a Higgs-bozon bomlására utaló eseményeket mért be.

Később egy másik detektor a CMS már nem találta meg a Higgs-bozon nyomait. Az amerikai Tevatron részecskeütköztető kutatói azt jelentették be, hogy a Nagy Hadronütköztető méréseihez hasonló adatokat állapítottak meg. A kutatók az Europhysics konferencián, a franciaországi Grenoble-ban vitatják meg az eredményeket. A Nagy Hadronütköztető az emberiség egyik legnagyobb és legbonyolultabb tudományos kísérleti eszköze, amelynek adataiból az anyag eddig ismeretlen mélységeibe nyerhetünk majd bepillantást.

A Higgs-bozon vagy más néven Higgs-részecske felfedezése az európai részecskekutatás, illetve a Nagy Hadronütköztető kísérleteinek egyik fő tudományos célja. A részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához, és az úgynevezett fizikai standardmodell igazolásához. Éppen ezért a nevezik Higgs-bozont a kísérleti fizika „Szent Gráljának” is.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.