Elszabadult zombiműhold garázdálkodik felettünk

Az Intelsat elszabadult és irányítatlanul sodródó távközlési holdja, a Galaxy-15 a várakozások ellenére sem állt le C-sávú adatsugárzásával, további műholdakat is zavarva.

2010. szeptember 21., 08:59

A geostacionárius pályán keringő Galaxy-15-tel április eleje óta nem tudnak kapcsolatba lépni a földi irányítók, így pályáját sem tudják korrigálni – írja az

űrvilág. Az űreszköz így naponta 0,2°-kal arrébb sodródik hosszúsági irányban, sorra megközelítve a környékbeli geostacionárius műholdakat. Fizikai ütközés veszélye nem áll fenn, annál inkább a többi műhold adásának megzavarása. A Galaxy-15 C-sávú műsorszóró berendezései továbbra is működnek, így a műhold foghatja és újrasugározhatja a más hasonló, közeli irányban levő műholdakra szánt, ugyanabban a frekvenciatartományban levő jeleket.

Korábban azt jósolták, hogy augusztus végére vagy szeptember elejére a Galaxy-15 „kifullad”: az irányban tartásáért felelős lendkerekek perdülete túl naggyá válik, az űreszköz elveszti térbeli tájolását. A napelemek nem tudnak működni, majd röviddel ezután lemerülnek az akkumulátorai. Így energia híján végre leáll a nem kívánt műsorsugárzás is. Ez azonban egyelőre nem következett be.

A szakemberek most újabb becslést készítenek a hátralevő idő hosszára, de addig is figyelembe kell venni, hogy a „zombiműhold” keletre sodródása során egyre újabb és újabb távközlési holdakhoz kerül zavaróan közel. Szeptember 21-én a mexikói Satmex-5 (116,8° nyugati hosszúság) következik, aztán a Satmex-6, majd a kanadai Anik-F2. Az Intelsat eddig hat ilyen megközelítést „vezényelt le” sikeresen, vagyis a jellemzően észak- és közép-amerikai kábeltévés hálózatok számára sugárzott műholdas adásokban nem történt fennakadás. Négy korábban megzavart műhold ugyancsak az Intelsat, míg másik kettő konkurens szolgáltatók kezelésében volt. Az adatforgalmat egyrészt igyekeztek átirányítani más holdakra, másrészt a többi űreszközzel végeztek pályamódosító manővereket.

A Galaxy-15 hátralevő idejének meghatározása nem egyszerű feladat, mivel a mérnökök a fedélzeti berendezések állapotáról sem rendelkeznek semmi mért adattal. Még nem adták fel a halvány reményt, hogy ha végül az önállósodott műhold lemerül, utána újra sikerül működőképessé tenni. Az elektronikus hibáért feltehetően egy erős napkitörés nyomán becsapódott a nagyenergiájú, elektromosan töltött részecskék tehetők felelőssé – írja az urvilag.hu.