Csempészcigaretta: az illegális gyilkos

Brit szakértők szerint évente legkevesebb 4000 dohányos ember veszíti életét annak okán, hogy eredeti márkák helyett csempészcigarettát szív. Úgy vélik, az olcsó ár növeli a fogyasztást, ami tovább növeli a halálos betegségek kialakulásának kockázatát – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

2009. december 15., 08:30

A Channel 4 beszámolója szerint hétből egy Nagy-Britanniában eladott csomag cigaretta illegálisan érkezik az országba, zömmel Kínából vagy Kelet-Európából. A csempészáru mintegy fele kifejezetten az illegális piacra készült termék, másik fele viszont ismert márkák jelzéseivel ellátott hamisítvány.

Az illegális kereskedelmet bűnözői hálózatok bonyolítják, nem kis haszonnal. Egy-egy konténernyi hamis cigaretta akár egymillió fontot is érhet, amelyek értékesítésével évente mintegy 4 milliárd fontos bevételkiesést termelnek az államkincstár számára. A szakértők szerint az iparnak és a gazdaságnak okozott komoly anyagi kár viszont csak egy része a problémának. A csempészcigaretta tovább növeli a dohányosok, és főleg a fiatal dohányosok számát, jelentősen növelve ezzel az elszívott cigaretták és a dohányzáshoz köthető betegségekben elhunytak arányát.

A szakértők szerint az illegális kereskedők egyértelműen felelőssé tehetők azért, hogy egyre több fiatal szokik rá a dohányzásra. A csempészáru olcsóbb, így ki tudják fizetni, ráadásul a kereskedők nem nézik, hogy kinek adják el a cigarettát, így a legális értékesítőkkel szemben a kiskorúak is vásárolhatnak náluk.

Robert West, a dohányzás káros hatásait vizsgáló orvosprofesszor szerint a csempészcigaretta alacsony ára miatt a dohányosok fogyasztása jelentősen megemelkedhet, hiszen ugyanazon az áron kétszer annyi cigarettát vehetnek, mint ha a legális beszerzési forrást választanák. A megnövekedett fogyasztás viszont tovább növeli a halálos betegségek kialakulásának kockázatát, amelynek eredményeképpen - a szakértő számításai szerint - évente legalább 4000 fővel nő meg a dohányzás következtében elhunytak száma az Egyesült Királyságban.