Megdöbbentő titok derült ki Kulka János gyermekkoráról: ezért vették el újszülöttként az édesanyjától

Kulka János életéről könyv jelenik meg hamarosan, ebből került napvilágra már most egy részlet.

2024. október 28., 11:03

Szerző:

Nemes egyszerűséggel „Kulka” a címe a Kulka János életéről szóló, Gyárfás Dorka által írt, megjelenés előtt álló könyvnek, amelyről a Corvina kiadó így ír:

„Nem szokványos színész-könyv ez: inkább egy ember portréja. Egy olyan emberé, aki megjárta a halált, visszajött onnan, de sok mindent elveszített. Nem tud többé sportolni, főzni, monológokat vagy verseket mondani, nem beszél már angolul vagy franciául (bár a kiejtése egy-egy mondatra is tökéletes), nehezen jár és állandó fájdalom gyötri. Számos olyan dolgot hagyott hátra, ami a korábbi életének fontos része és örömforrása volt. Hiányokkal él, de nem sír vissza semmit. Most mégis elindulunk vele hátrafelé. Felkeressük az élete fontos helyszíneit, elvisszük magunkkal a barátait, és ránézünk az egészre. Megvizsgáljuk, mi formálta, mi marad belőle, mi az, ami igazán fontos.”

Kulka János gyermekkora

A Blikk című lap már most közöl egy előzetest a könyvből, amiből egy megdöbbentő dolog kerül ki a Nemzet Színészének gyermekkoráról. Kulka János 1958. november 11-én született Budapesten, édesanyja Boleman Eszter volt, aki a Magyar Televízió kezdeti, kísérleti adásának első tévébemondónőjeként dolgozott annak idején.

„Kulka János édesanyja, Boleman Eszter nem szoptathatja, nem gondozhatja újszülöttjét, orvosi utasításra megtiltják neki a korábbi tuberkulózisa miatt. Ahogy első gyermekét, Kulka Janinát, úgy Jánost is csak nyolc napig tarthatja a karjában, mert miután világra hozta a budapesti Bábaképzőben, a gyerekeket a Lóczy Lajos utcában működő Pikler Emmi Csecsemőotthonba szállítják”

– idézi a fenti cikk a megjelenés előtt álló könyvet. Kulka János nyolc hónapos koráig nevelkedettebben a csecsemőotthonban, ezután került csak vissza édesanyjához.

Kulka János és édesanyja 1995-ben közös tévészereplést vállalt Vámos Miklósnál, amit alább lehet visszanézni a YouTube-ról. Itt is szóba kerül az édesanya, Kulka Eszter tévébemondói múltja.

Kulka János monodrámában szerepel

Október elején sok év után újra színházi bemutatón szerepelt Kulka János: a Halál Velencében című, különleges előadás egyetlen szereplője ő. Thomas Mann novellája egy hangoskönyv-felvételnek hála a 20 évvel ezelőtti Kulka János hangján szólal meg, ehhez a nemzet színésze most csak a jelenlétét, arcjátékát, gesztusait adja az egyszemélyes előadásban. A bemutató kapcsán a Fókusz című műsor készített interjút Kulka Jánossal, aki azt mondja, hogy ez a darabja (amint azt a cím is jelzi), a halálról szól, de nem rossz érzés a számára ezzel szembesülni. Alább találja az RTL videóját.

(Kiemelt kép: RTL.hu/Fókusz)