Pogány Judit is elmondta a véleményét Vidnyánszky Attiláról a Kulka-botrány kapcsán: Nem esett jól

Pogány Judit a 80. születésnapja alkalmából Friderikusz Sándornak adott interjút, és a beszélgetésben Vidnyánszky Attila is szóba kerül, aki kivételt tett Kulka Jánossal a nemzet színésze választásakor.

2024. szeptember 6., 09:55

Szerző:

Pogány Judit szeptember 10-én, kedden lesz 80 éves, ebből az alkalomból az Örkény Színházban lesz a tiszteletére egy műsor – mi most elsősorban Friderikusz Sándor csaknem kétórás nagyinterjúját ajánljuk az ön figyelmébe.

Pogány Judit Vidnyánszky Attiláról

Éppen a héten volt újabb nemzetszínésze-választás: a 11 tag választása Hegedűs D. Gézára esett. Amint az ilyenkor hagyomány, a Nemzeti színház igazgatója hívta fel a frissen megválasztott művészt. Emlékezetes azonban, hogy idén tavasszal, amikor Kulka Jánost választották meg, Vidnyánszky Attila vidéki elfoglaltságára hivatkozva kivételt tett, és nem ő értesítette személyesen Kulka Jánost. Pogány Judit tavaly lett a nemzet színésze, így ő is ott volt, az ő szavazata is számított ennél a választásnál. Amikor Friderikusz Sándor rákérdez az alábbi interjúban arra, hogy Pogány Judit mit gondol arról, hogy Vidnyánszky Attila nem hívta fel Kulka Jánost, a színésznő a következőket mondja:

„Ezt túl nagy ellenvoksolásnak tartom, így utólag, ha jól belegondolok. [...] Annyira nem értett egyet... nem értett egyet a választásunkkal. Tehát ő nem Kulkára gondolt volna valószínűleg. [...] A véleménynyilvánítás volt az övé. És ez a véleménynyilvánítás abban merült ki, hogy mivel úgysincs Budapesten... Máskor ő az előző választáskor – én kettőször voltam eddig ott, mindig bejött a végén, találkoztunk, beszélgettünk vele, és onnan hívta fel, hogy az örömöt közölje azzal, akivel kell –, de most nem volt Budapesten, nem volt a helyszínen, és úgy érezte, hogy ez így megoldható, hogy akkor valaki más szóljon oda telefonon. Ez nem volt egy jó döntés, nem esett jól egyikünknek sem, de nem szólhatunk bele. Tehát ez az egész adomány a Nemzeti Színház anyagi hátterével történik, ahol a Vidnyánszky Attila az igazgató, és ezt az egészet ő rendezi, ő intézi, azért ő a jogosult, hogy először megtudja, hogy ki a választott, és hogy azzal ő közölje. Tehát ez az ő privilégiuma. De az is az ő privilégiuma, hogy a véleményét kinyilvánítsa. Tehát itt van egy véleménykülönbség a Vidnyánszkyval.”

Pogány Judit azt említi egyébként, hogy bár nála fiatalabb, szerinte Lázár Katinak is ott lenne a helye a nemzet színészei között.

Pogány Judit a jelenlegi politikai helyzetben nem reménykedik

Pogány Judit az interjúban arról is beszél, hogy a politika manapság kettő, vagy akár több részre is kettéosztotta a színészeket. Az ország helyzetével kapcsolatban a 80 éves színésznő nem valami optimista:

„Egyelőre én nem látok megoldást. Nem látom ennek az úgynevezett alagútnak a végét, tehát nincs, nem nyiladozik a világosság egyelőre sehol. De még kilátást sem látok, mert nem látom az ellenoldalnak azt az erejét, nem látom azokat az erőket, akik képesek lennének arra, hogy ezt végig tudják vinni.”

Alább tudja megtekinteni a teljes interjút.

(Kiemelt kép: YouTube/Friderikusz Podcast)