Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze

A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze. 

2024. szeptember 3., 15:34

Szerző:

A hírt a Nemzeti Színház osztotta meg a közösségi oldalán, Hegedűs D. Géza a július 30-án elhunyt Király Levente helyét vette át. 

Közel 50 éve a Vígben

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint közel 50 éve a Vígszínház társulatának tagja.

Egyszerre legfeljebb tizenketten

A színház posztjában azt írta, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a nemzet színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. 

Király Levente halála 

Mint ismert Király Levente, július 30-án vesztette életét, a színművész a a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Szeged város díszpolgára volt. Király Levente olyan szerepekben alkotott maradandót, mint a Rómeo és Júlia Mercutiója, a IV. Henrik Falstaffja. Ám amivel pályája során talán a leginkább azonosították: Tevje, a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalből.

Májusban Kulka János lett a nemzet színésze 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt májusban Kulka Jánost, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg a nemzet színészei.

A nemzet színészei jelenleg 

Hegedűs D. Géza kiválasztásával a címet újra tizenketten viselik: Hegedűs D. Géza mellett Kulka János, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Pogány Judit és Csikos Sándor.

(Kiemelt képünkön Hegedűs D. Géza, Fotó: TV2)

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.