Így reagált Hegedűs D. Géza, amikor Vidnyánszky Attila felhívta őt a nagy hírrel

Hegedűs D. Géza megkapta tegnap a Nemzet Színésze kitüntetést, amit a hagyományoknak megfelelően Vidnyánszky Attila adott a tudtára.

2024. szeptember 4., 11:43

Szerző:

Király Levente elhunytával megüresedett egy újabb hely a nemzet színészeinek társaságában, és a kitüntetettek döntése egyhangúlag az lett, hogy Hegedűs D. Géza csatlakozzon hozzájuk. A Vígszínház 71 éves művésze többek között az RTL-nek nyilatkozott a megtiszteltetésről.

Hegedűs D. Géza így tudta meg, hogy a nemzet színésze lett

A hagyományoknak megfelelően Hegedűs D. Géza a nemzeti színház igazgatójának telefonhívása nyomán tudta meg, hogy őt választották a nemzet színészének. Emlékezetes, hogy a tavasszal, amikor Kulka János került be a kiválasztottak közé, akkor őt Vidnyánszky Attila nem volt hajlandó személyesen értesíteni – Hegedűs D. Gézával szemben viszont nem volt kifogása, őt felhívta személyesen.

Hegedűs D. Géza már megkapta a Kossuth- és a Jászai Mari-díjat is, és azt mondja az alább megtekinthető interjúban, hogy nagyon meglepődött, amikor Vidnyánszky Attila felhívta az újabb kitüntetés hírével.

„Éppen nem voltam színpadon, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila úr telefonált nekem, hogy itt van a nemzet színészei között, akik most arról döntöttek, hogy a mai naptól kezdve én is a társuk leszek, mint az egyik nemzet színésze. Meglepett, eszembe jutottak az otthoniak, a szülőföldem, hogy édesanyám, édesapám biztos boldogok lennének, ha megélhették volna ezt, és eszembe jutottak az ibrányiak, a testvéreim, rokonaim, a nagy család. Hogy gyönyörű nagy út ez. Hirtelen szembesültem azzal, hogy hány kedves ember gondol velem együtt erre a pillanatra – meg rám is szeretettel”

– mondja Hegedűs D. Géza meghatódva az alábbi riportban, amiben azt is említi, hogy bár 200-nál is több gratuláló üzenetet kapott, elhatározta, hogy valamennyire válaszolni fog.

Hegedűs D. Gézáról nyilatkozták

A Blikk ezen kívül megszólaltatott a nemzet színészei közül többeket is, akik természetesen szuperlatívuszokban nyilatkoztak Hegedűs D. Gézáról. Bordogi Gyula szintén említi, hogy Hegedűs D. Géza mennyire meglepődött, amikor Vidnyánszky Attila felhívta, Jordán Tamás pedig a következőket mondta a friss díjazottról:

„Remek színészművész, aki a pályája során végig bizonyított, megérdemli a címet!”

(Kiemelt kép: RTL.hu)