"Bombázzák" a Földet: az év csillaghullása jöhet!

Sok fényes hullócsillagot láthatunk a hétvégi éjszakákon. A Geminida meteorraj tagjai már "bombázzák" a Földet, és a Magyar Csillagászati Egyesület az év csillaghullásaként harangozza be az eseményt – írta az Origo.

2009. december 12., 12:05

A Geminida meteorraj a hideg téli éjszakákon aktív, amikor keveseknek van kedve a szabad ég alatt fagyoskodni. Szakmai körökben igen népszerű, mert legalább annyi meteort ad, mint a nyári Persidák, az "augusztusi hullócsillagok".

A meteorraj elérte a Földet, így már péntek estétől próbálkozhatunk a hullócsillagok észlelésével (a legjobb időpont erre nem sokkal napkelte előtt, közép-európai időben reggel 6 óra körül van). A legtöbb hullócsillag december 13-án, vasárnapról hétfőre várható.

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg.

Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. Ne feledkezzünk meg a vastag öltözetről: a következő éjszakákon fagypont alá ereszkedik a hőmérséklet. Aki biztosra akar menni, annak érdemes vastag téli öltözetben bújnia a hálózsákba - esetleg még egy plusz hálózsákkal biztosíthatja be magát. Ha derült az idő és kitartóak vagyunk, óránként több tucat meteort is megfigyelhetünk – írta az Origo.