A magyar határnyitás mentette meg a német kancellárt

Helmut Kohl kancellárt saját párttársai akarták megbuktatni 1989 őszén a CDU kongresszusán, de a magyar határnyitás általa időzített bejelentésével meg tudta menteni magát. Részletesen tárgyalta a ZDF-en kedden bemutatott filmje a politikus életének ezt a szakaszát, akárcsak magányos, becsvágyó egyéniségét. Fia, Walter Kohl elhatárolta magát a filmtől, mondván: apja nem volt hatalomvágyó technokrata, amint ábrázolják és a kancellár felesége sem volt puszta mellékszereplője apja életének, amint a rendező, Thomas Schadt ábrázolja.

2009. október 24., 11:24

Az ismert dokumentarista, aki korábban Schröder kancellárról is készített átfogó film-portrét, összesen 30 órát töltött hősével, aki pedig közismert arról, hogy sosem kedvelte és ha lehet, kerülte a média embereit. Milyen volt az interjúk légköre, nem tudni, de a rendező a film elején tájékoztatta a közszolgálati adó nézőit: a dokumentációt a Kohl-család nem hagyta jóvá.

A film láttán ez tulajdonképpen érthető. Helmut Kohl, aki 16 éven át állt a kormány élén és a német egység kancellárjaként helyet kap a történelemben, olyan figuraként jelenik meg, amilyen valószínűleg volt: vérbeli politikusként, aki nagyon céltudatosan tör felfelé, ennek megfelelően választja ki barátait és számol le ellenfeleivel. Karrierjének mindent alárendel, munkája közepette a családra vajmi kevés idő marad és még magával sem törődik: mint kiderült, az említett, jövője szempontjából kritikus kongresszusra elutazott annak ellenére, hogy súlyos fájdalmak gyötörték, sürgős prosztata-műtétre szorult s akkor még nem tudhatta, betegsége nem rákos természetű-e.

Németh Miklós, Kohl megmentője

Fontos szerepet kap a filmben Horst Teltschik, Kohl külpolitikai tanácsadója, aki annak idején kulcsszerepet játszott Német Miklós kormányának, a határnyitást megelőző, részben titkos bonni tárgyalásaiban. Megelevenedik a jelenet, amikor Kohl felhívja a magyar kormányfőt, hogy megkérje: halasszák el egy órával Budapesten a határnyitás bejelentését, hogy ő a CDU kongresszusán adhassa hírül be a történelmi fejleményt. A kérést teljesítették és Kohl, akivel szemben ellenfelei Lothar Späth baden-württembergi kormányfőt szerették volna pártelnökké választani, megmenekült.

Felidéz Thomas Schadt filmje 1989 más történelmi epizódjait is, amelyekre napjainkban ritkábban emlékeznek. Hogy Margaret Thatcher brit kormányfő és Francois Mitterand francia elnök mennyire ellenezték a német egységet. Mitterand őszi találkozásukon óvta Kohlt: ha sietteti a fejleményeket, katonai puccs buktathatja meg Mihail Gorbacsovot és vér folyhat a németek miatt.

Nemkülönben tanulságos felidézni, hogy Gorbacsov konföderációt ajánlott a két német államnak és Kohl is abból indult ki, hogy így lehet elindulni az egység felé vezető, alkalmasint nem rövid úton. Mint tudjuk, Kohl lelkes fogadtatása az NDK-ban, Drezdában, majd az NDK-vezetés összeroppanása tette lehetővé a váratlanul gyors német újraegyesülést.