A dohányosokat fenyegeti az új tüdőkór

Egyelőre keveset és kevesen tudnak arról, hogy létezik egy tüdőbetegség, ami 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lehet a világon. Békés megyében is egyre többen szenvednek a krónikus obstruktív tüdőbetegségben - írja a beol.hu.

2010. augusztus 27., 05:41

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2010-re Európában az úgynevezett krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) lesz a negyedik vezető halálok, amelyet csak a szívinfarktus, az agyvérzés és a tüdőrák előz meg. Hazánk ezen a területen is vezet: Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD-ben. A becslések szerint évente 4—6 ezerrel nő a bejelentett betegek száma.

— A krónikus obstruktív tüdőbetegség a tüdő, a légutak idült gyulladásos és elfajulásos jellegű betegsége, amelynek következményeként a beteg légzési kapacitása romlik. A folyamat előrehaladásával a tünetek és a beteg panaszai fokozódnak, az állapot rosszabbodásával végül légzési elégtelenség alakulhat ki. Legfőbb kórjelenségei az idült hörgőgyulladás, valamint a tüdőtágulás — mondta el dr. Fazekas Özséb.

A megyei Pándy Kálmán kórház osztályvezető tüdőgyógyász főorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy a COPD legtöbbször sokáig nem okoz panaszt, mivel a légzőrendszer biztosítani tudja a hétköznapi élet során mutatkozó oxigénszükségletet. Előbb-utóbb azonban megjelennek az első tünetek: a fizikai terhelésre fellépő nehézlégzés, a köhögés és az esetek jelentős részében a fokozott légúti váladékképződés, köpetürítés.

— Kijelenthető, hogy a betegség okaként szereplő legfőbb ártalom, a dohányzás tekintetében hazánkban elszomorító a helyzet. Márpedig az ő köreikben — beleértve a passzív dohányosokat is — a COPD sokkal gyakoribb és súlyosabb lefolyást mutat — hangsúlyozta a főorvos, aki a megelőzés eszközei közül kiemelte a dohányzás visszaszorítását. A korai felismerés és a betegség időben történő gyógykezelése nagyban hozzájárul, hogy a páciens életminősége tartósan elfogadható maradjon.