Zseniális találmány: egy fújás, egy ruha

A londoni Imperial College munkatársai ugyanis egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amelyet a dezodorhoz hasonlóan egy palackból lehet a testre ráfújni, és amely gyógyászati, ipari és divatcélokra egyaránt alkalmas.

2010. szeptember 28., 11:32

Mit veszel fel ma? Még nem tudom, nem döntöttem el, mit fújjak magamra.

Egy ilyen, ma még kissé abszurdnak tűnő párbeszéd hamarosan értelmes valósággá válhat. Egy londoni kutatóintézet legújabb tudományos eredménye ugyanis a divat, a tudomány és a gyógyítás ritka találkozása lehet, aminek nemcsak e három terület veheti hasznát, de ma még beláthatatlan alkalmazásai is lehetnek.

A londoni Imperial College munkatársai ugyanis egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amelyet a dezodorhoz hasonlóan egy palackból lehet a testre ráfújni, és amely gyógyászati, ipari és divatcélokra egyaránt alkalmas.

A Fabrican márkanévre keresztelt anyag palackból fújható, nem szövött anyag, amely a testen vagy azon a szilárd felületen, amelyre ráfújják, azonnal megszilárdul. Kellemes tapintású és a száradás után levehető. Mosható, újrahasználható, formáját megtartja, a továbbiakban ugyanúgy viselkedik, mint a többi “hagyományos” textília. (Az anyag parányi rostokból áll, melyeket polimerekkel kevernek. Ez tartja majd össze a rostokat, és egy oldószer gondoskodik arról, hogy az anyag a palackban folyékony maradjon. Amikor a palackból kifújják, az oldószer elpárolog, és az anyag megszilárdul.) A kutatók tíz évet töltöttek ennek az egyszerűnek tűnő koncepciónak a gyakorlati megvalósításával.

Az új anyagot Manuel Torres spanyol divattervező és Paul Luckham, az Imperial College vegyészmérnöki tanszékének részecsketechnológiai professzora közösen fejlesztette ki. A közvetlenül a bőrre permetezhető anyagból nemcsak ruhák, trikók, de a gyógyszeriparban speciális kötszerek is készíthetők. Ez utóbbiakat például már rögtön a gyógyszerrel átitatva palackozhatják. Így a sebre fújás után az gyorsan, hatékonyan és célzottan fejtheti ki gyógyító hatását, mégis kíméletesebb, mint a hagyományos kötszerek – ez például égési sérültek esetén nagyon fontos lehet.

A kutatópáros a jövőben további alkalmazásokat is szeretne kikísérletezni – például autók üléshuzatától a gyógytapaszokig számos területen lenne kiválóan alkalmazható.

Az új találmány iránt máris óriási az érdeklődés, az várhatóan egy éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Nagy-Britanniával kapcsolatos további információkat az

angolosan.huweblapon olvashat.