Izraeli háború: a külügy arra kéri a magyarokat, hogy ne utazzanak a Közel-Keletre

A kormány ismételten felszólította a magyarokat, hogy lehetőleg kerüljék el a közel-keleti térséget az ott zajló háború miatt.

2024. október 26., 13:20

Szerző:

A magyar külügy újra megszólalt az Izraelben és környékén zajló háború kapcsán. „A hajnali órákban újabb kiterjedt katonai műveletekre került sor a Közel-Keleten. Az Iránnal szembeni támadás nyomán ismét arra kérünk mindenkit, hogy ne utazzanak a térségbe! Teheráni nagykövetségünk személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása. Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre. Ha valaki bajba kerül, kérjük, azonnal keresse a nagykövetséget vagy a konzuli ügyeletet!” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető azután írta ezt, hogy kiderült: 

célzott légicsapásokat hajtott végre Izrael katonai célpontok ellen Iránban, helyi idő szerint hajnali fél 3 és 5 óra között. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ennek kapcsán a BBC-nek elmondta, Izraelnek joga és kötelessége válaszolni az országot ért támadásokra, amik Irántól és a térségbeli szövetségeseitől érkeztek. 

„Védelmi és támadó képességeinket teljes mértékben mozgósítottuk. Mindent megteszünk, ami szükséges Izrael állam és Izrael népének védelmében” – áll a hadsereg közleményében. A Times of Israelnek megszólaló tisztviselők szerint mintegy 20 helyszínt ért izraeli légicsapás. „Izraelnek széleskörű mozgástere van ahhoz, hogy iráni akciókat hajtson végre. Irán kétszer is csapást indított Izrael ellen…ennek az árát fizette meg” – idézte Hagarit a lap.

A BBC szerint robbanások hallatszódtak Teheránban, Irán fővárosában, annak nyugati és déli részén. A teheráni vezetés szerint az izraeli támadás nem okozott jelentős károkat. 

Egy terrortámadással kezdődött minden

A mostani válaszcsapás előzménye, hogy 2023. október 7-én palesztin fegyveresek berontottak a Nova fesztiválra, ahol 364 civilt és szolgálaton kívüli katonát megöltek, többeket pedig megsebesítettek, emellett legalább 37 túszt ejtettek.

A tömeggyilkosság része volt a Hamász Izrael ellen indított összehangolt támadássorozatának, amely izraeli civilek ellen irányult a közeli Netiv HaAsara, Be’eri, Kfar Aza, Nir Oz és Holit közösségekben.

A SuperNova Sukkot Gathering elnevezésű szabadtéri pszichedelikus trance zenei fesztivált a szukkót ünnepe alkalmából rendezték meg, Re'im kibuc közelében, ami alig 10-15 kilométerre fekszik a Gázai övezet határától. A fesztivál helyszínén a szervezők kempinget és három színpadot építettek fel, a fesztiválra Izrael minden részéről körülbelül háromezer ember látogatott el. A műfaj jellegéből adódóan a fesztiválozók nagyrészét a 20–40 év közötti fiatalok adták, a rendezvényen biztonsági őrök is dolgoztak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: JACK GUEZ / AFP)