50 perc: A közösségi média is hozzájárul az Izrael-ellenesek arányához

Így használják ki a palesztinok a közösségi média adta lehetőségeket, miközben Izrael kommunikációja katasztrofális.

2024. október 17., 13:00

Szerző:

Milyen felelőssége van a sajtónak? Hogyan használják ki a közösségi média erejét a palesztinok? Milyen hibát követett el Izrael? Többek között erről is beszélgetett Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke Megyeri Jonatán rabbival és Nemes Dániel IT-szakértővel a Neshama TV 50 perc című műsorában.

Külpolitikai háttérműsort indított a Neshama TV. Az 50 perc adásaiban szakértők beszélgetnek egy-egy aktuális témáról, ezúttal arról, hogy milyen módon befolyásolja a közösségi média és általában a média Izrael a Hamász elleni harcának megítélését.

Drámai a médiahelyzet

Nemes Dániel szerint abban a drámai médiahelyzetben, amiben az Izrael és a Hamász közötti harcokat egyes orgánumok tálalják, már az is csoda, nem sokkal nagyobb az Izrael-ellenesek aránya. Példaként említette azt, amikor a sajtó úgy tálalta a rafahi határátkelő lezárását és a segélyek kizárását, hogy közben nem említette meg, hogy azt az egyiptomi hadsereg követte el. 

A közösségi média lehetőségeit ügyesen használják ki

Megyeri Jonatán szerint a fősodratú média, még ha nem is Izrael-ellenes, sokszor felületes, így nem figyelnek oda, hogy az eredeti hír milyen forrásból érkezik. Hozzátette, hogy mivel a közösségi médiában egy kép többet ér ezer szónál, rendkívül sokkoló lehet, amikor meglát az ember egy lerombolt épületet, egy temetést, egy síró anyát. Ezt pedig rendkívül ügyesen használja a palesztin média.

A Neokohn főszerkesztője felhívta a figyelmet arra is, hogy a palesztinbarát tartalmakat nem is feltétlenül Gázában állítják össze, hanem Kis-Ázsiában, a Közel-Keleten vagy akár az Egyesült Államokban.

Csak az igazságot kéne terjeszteni

Nemes Dániel szerint ugyanakkor érdemes feszegetni Izrael felelősségét is. Mint mondta:

„Izrael kommunikációja drámaian pocsék”.

Megyeri szerint viszont Izraelnek nem is lenne nehéz dolga, egyszerűen csak az igazságot kellene terjeszteni.

50 perc a világról, a világért

S hogy mi is takar pontosan az 50 perc című műsor? Egy olyan beszélgetést, melynek során közélet és hatalom, konfliktusok és háborúk, közügyek és világpolitika kerül terítékre zsidó szemszögből. Az 50 perc műsorvezetője pedig nem más, mint Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, aki aktuális és örökérvényű kérdéseket jár körül meghívott vendégeivel hétről hétre.