Szisztematikusan erőszakolták a túszokat a Hamász terroristái

Izraelben kiadták az első hivatalos jelentést a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeiről.

2024. február 21., 13:55

Szerző:

A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos jelentést adott ki a Hamász október 7-i terrortámadásáról. "Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek" – áll a jelentésben.

"A szisztematikusan elkövetett erőszak áldozatai között voltak nők, lányok és férfiak is a támadás minden helyszínén. A legtöbb esetben az áldozatot megölték" – összegezték a szemtanúk beszámolói és az összegyűjtött bizonyítékok alapján.

Több tucat Hamász-terroristát likvidáltak

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint az elmúlt napon több tucat palesztin iszlamista fegyverest öltek meg a Gázai övezet északi részén található Ceiton negyedben. Egy lakóépületben páncéltörő rakétákat és gépfegyvereket találtak. Palesztin jelentések szerint legkevesebb hatan meghaltak és többen megsebesültek a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban egy jármű elleni izraeli támadásban.

Az IDF ezzel egy időben nyilvánosságra hozta egy újabb, 21 éves, a Gázai övezet északi részén elesett katona nevét. Rajta kívül hárman súlyosan megsebesültek a keddi harcokban. A szárazföldi hadműveletek októberi kezdete óta 237 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Életét vesztette egy 25 éves palesztin a Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az IDF Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben folytatott razziáján kitört összecsapásban.

A jobboldali Vallásos Cionisták párt elnöke, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt mondta kedd este a helyi közszolgálati rádióban (Kan), hogy "a túszok hazahozatala nem a legfontosabb", mert szerinte elsősorban a Hamász terrorszervezet elpusztítására kell összpontosítani. Kijelentése közfelháborodást váltott ki a túszok családtagjai körében, akik kedd este testükkel állták el a katonai főhadiszálláshoz vezető tel-avivi főutat, ahol a kormány ülését tartotta. "Szmotrics úr, hagyd, hogy elvigyék a gyermekeidet, és kiállok az útra kiabálni, hogy nem ez a legfontosabb!" - közölte Eli Albag, akinek 18 éves lányát október eleje óta fogságában tartja a Hamász.

Az október 7-i terrortámadásban mintegy 250 embert hurcoltak el a terroristák a Gázai övezetbe, akik közül több mint százan hazatérhettek a november végi tűzszüneti egyezség értelmében. Jelenleg 134 izraeli lehet még fogságban, köztük nők és gyereke is, de többen közülük már egészen biztosan nincsenek életben.

(Kiemelt kép: az izraeli hadsereg által 2023. november 15-én közzétett képen izraeli katonák a Gázai övezetben lévő Al-Shifa kórházban hajtanak végre műveleteket, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti folyamatos harcok közepette. Fotó: Izraeli hadsereg / AFP)