A Hamász terrorszervezetét dicsőítették: elítélte őket a londoni bíróság

A terrorizmusellenes brit törvény megsértésében nyilvánított bűnösnek kedden a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága három palesztinpárti tüntetőt, akik a vád szerint siklóernyőket ábrázoló képekkel dicsőítették a Hamász terrorszervezetét egy tavalyi londoni demonstráción. 

2024. február 14., 08:28

Szerző:

Megsértette a terrorellenes törvényt az három palesztinpárti tüntető, akik a Hamász terrorszervezetét dicsőítették egy londoni tüntetésen, egy héttel Izrael megtámadása után. Az utóbbi hónapokban rendszeresen tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a főleg palesztin lakosságú Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen. A vád szerint a három fiatal nő, Heba Alhayek, Pauline Ankunda és Noimutu Olayinka Taiwo október 14-én, a Gázát uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után egy héttel lezajlott londoni tüntetésen vett részt, és ruhájukra, illetve egy plakátra olyan stilizált képeket ragasztottak, amelyek siklóernyőket ábrázoltak.

A bíróság szerint ez a Hamász dicsőítésével ért fel

Az angol-walesi vádhatóság szerint ez a Hamász dicsőítésével ért fel, tekintettel arra, hogy az iszlamista csoport számos fegyverese az október 7-i terrortámadás előtt siklóernyőkkel hatolt be Izrael területére. A terrortámadásban 1200-an meghaltak, háromezer ember megsebesült, és a Hamász-fegyveresek több száz túszt Gázába hurcoltak. Az ügyészség érvelése szerint a siklóernyőket ábrázoló képek feltüntetését a Hamász által alkalmazott módszer ünneplésének lehet tekinteni, és fennállt annak a kockázata, hogy a három tüntető e képekkel másokat a Hamász támogatására ösztönzött. 

Az ügyben eljáró bíró ugyanakkor keddi végzésében hangsúlyozta: a büntetőper során nem merült fel arra utaló bizonyíték, hogy a három vádlott a Hamász támogatója lenne. A bíróság ennek megfelelően – jóllehet megállapította a terrorizmusellenes törvény megsértését – egy év próbaidőre bocsátotta a vádlottakat.

A brit terrorellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak. A brit kormány három évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt.  

A londoni palesztinpárti tüntetések résztvevőit a hatóságok minden esetben figyelmeztették arra, hogy azonnali őrizetbe vételt és büntetőeljárást kockáztatnak, ha a demonstrációkon bármilyen módon éltetik a Hamászt vagy a szervezet által elkövetett izraeli terrortámadást. A londoni rendőrség részletes magatartási normákat szabott a palesztinpárti tüntetés résztvevőinek. A Scotland Yard közölte, hogy a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket (gyilkosságokat, emberrablásokat) dicsőítsenek vagy propagáljanak.

(Kiemelt képünkön: Palesztin zászlókat és transzparenseket tartó emberek százai gyűlnek össze egy palesztinbarát tüntetésre Londonban, az Egyesült Királyságban 2023. október 28-án. Fotó: Muhammed Yaylali / ANADOLU / Anadolu via AFP)