Botrány a szomszédban: Palesztin rokonszenvtüntetést engedélyeztek a holokauszt-emléknapra

Bukarest jóváhagyta egy újabb palesztinbarát tüntetés megszervezését, amelyet a holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítettek – közölte szerdán a G4Media.ro hírportál.

2024. január 24., 21:42

Szerző:

A romániai Antiszemitizmust Monitorozó Központ (MCA) vezetője tiltakozását fejezte ki Bukarest főpolgármesterénél és a román kormánynál, amiért engedélyezték a palesztin rokonszenvtüntetést a holokauszt-emléknapján. Marko Maximilian Katz, az MCA elnöke szerint a január 27-re meghirdetett palesztinbarát tüntetés durva sértést jelent a palesztinok által az október 7-i támadásban lemészárolt 1200 izraeli állampolgár emléke ellen. Arra kérte a kormány képviselőit, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy ez a tüntetés ne azon a napon kerüljön megrendezésre, amikor világszerte több millióan emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól.

A holokauszt emléknapra szervezett palesztin rokonszenvtüntetés ellen a helyi zsidó közösség vezetője is tiltakozik

Nicusor Dan főpolgármesterhez intézett levelében Marko Maximilian Katz köszönetet mondott azért, hogy a városháza lehetővé tette az Izraelt támogató korábbi rendezvények megszervezését, hozzáfűzve, hogy a véleményszabadság meggyőződéses híveként a „palesztin terrorizmus támogatóinak demonstrációja” ellen sem emelt volna szót, ha azt nem a holokauszt emléknapjára időzítették volna. „Az, hogy a holokauszt túlélőit és román állampolgárokat is brutálisan meggyilkolók támogatása érdekében éppen a holokauszt nemzetközi emléknapján rendeznek demonstrációt a helyi hatóságok jóváhagyásával, szöges ellentétben áll azzal a kivételes támogatással, amelyet Románia nyújtott Izraelnek biztonsága és területi integritása helyreállítása érdekében. De még nem késő ezt helyrehozni” – írta az MCA elnöke Bukarest főpolgármesterének.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök az európai vezetők között elsőként utazott Izraelbe tavaly októberben, hogy kifejezze országa szolidaritását az izraeli néppel, illetve az ott élő jelentős román közösséggel. Ezt megelőzően, október 11-én a román parlament rendkívüli ülésén nyilatkozatban ítélte el „a Hamász terrorista szervezet Izrael elleni október 7-i barbár támadását”, amelyben több izraeli-román kettős állampolgár is életét vesztette. Bukarestben azóta több, Izraelt támogató, illetve a palesztin nép önrendelkezését követelő, Izrael-ellenes tüntetést is rendeztek. 

Tavaly Marcel Ciolacu miniszterelnök úgy nyilatkozott: kötelességünk emlékezni a pogromokra, a halálvonatokra, az időszak szörnyű visszaéléseire, a társadalmat tájékoztatni, „érzékenyíteni” kell a holokauszt drámájával kapcsolatban, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tragikus események ne ismétlődhessenek meg. Hozzátette, konkrét intézkedésekre is szükség van, amelyek lehetővé teszik a túlélők és az áldozatok leszármazottai számára, hogy megbirkózzanak a kihívásokkal. Kijelentette, Románia jelentős lépéseket tett a holokauszt felvállalása, a rasszizmus, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem terén, és folytatni kívánja ezeket az erőfeszítéseket.


Üzenetében Marcel Ciolacu elítélte az Izrael elleni terroristatámadásokat, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „A túszokat, különösen a civileket, azonnal szabadon kell bocsátani. A civileket ért támadások és visszaélések bármilyen formája elfogadhatatlan. Ismételten határozottan elítélem a terrorizmust, és imádkozunk a békéért” – idézte az államfőt a Háromszék.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor 1945-ös felszabadításának évfordulóját, amikor világszerte megemlékezéseket tartanak a második világháború és az azt megelőző évek borzalmait elszenvedő áldozatok előtt.

(Kiemelt képünkön: életben maradt auschwitzi foglyok elhagyják a szovjet csapatok által felszabadított koncentrációs tábort. Foó: Wikipédia)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.