Hamász támadás érte az Egyesült Államok firenzei konzulátusát

Hamász terrorista szervezethez közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa elleni merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el.

2024. február 3., 11:34

Szerző:

A Hamász terroristái két Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához. A meggyújtott benzines üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást. A támadás csütörtökre virradóan történt, majd a RAI olasz közmédia firenzei székházába egy videóüzenet érkezett, amivel a „The whole world is Hamas” (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom vállalta magára a merényletet.  A kétperces, arab nyelvű, olasz feliratozású videót az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka. A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig „Isten segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában”.

A Hamász nyíltan fenyegeti Európát 

A videóüzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, „de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz”. A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

Az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, nem szabad alábecsülni – hangsúlyozta Filippo Spiezia firenzei államügyész. Hatósági források nem zárták ki, hogy "magányos farkasról" van szó, vagyis a merénylet és az üzenet mögött egyetlen személy áll. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt. 

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

A Moszad azt állítja, hogy a Hamász már korábban is tervezett támadást Európában 

A Moszad januárban azonosított egy állítólag a Hamásszal kapcsolatban álló személyt Svédországban. A svéd külügy egyelőre nem kommentálta az izraeli hírszerző ügynökség értesülését, csak annyit közöltek, hogy elkötelezettek a bécsi egyezménynek a külképviseletek védelmére vonatkozó előírásai betartása mellett – írja a Portfolio. A Hamász egyelőre nem reagált a vádakra, már csak azért sem, mert korábban azt állították, hogy csak izraeli és palesztin területekre korlátozzák a tevékenységüket.

A Moszad közleménye szerint egy nemzetközi vizsgálat olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek arra utalnak, hogy az állítólagos Hamász-hálózat egy libanoni parancsnoki központ utasításai alapján cselekedett. A hálózat állítólagos tervei között szerepelt a svédországi izraeli nagykövetség elleni támadás, siklóernyők beszerzése és európai bűnözők mozgósítása. A Hamász korábban siklóernyősöket is bevetett az Izrael elleni október 7-i meglepetésszerű támadása során.

Az AFP azt írja, hogy több száz ember transzparensekkel és palesztin zászlókkal a kezében tüntetett a palesztinok támogatására és a Gáza elleni izraeli támadások elleni tiltakozásul az izraeli nagykövetség előtt Stockholmban 2024. január 13-án.

(Kiemelt képünkön a a „The whole world is Hamas” közzétett videójának képernyő felvétele. Forrás: lastampa.it)