A Moszad azt állítja, hogy a Hamász Európában tervezett támadást

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy meg akarta támadni az izraeli nagykövetséget Svédországban.

2024. január 14., 08:44

Szerző:

A Moszad azonosított egy állítólag a Hamásszal kapcsolatban álló személyt Svédországban. A svéd külügy egyelőre nem kommentálta az izraeli hírszerző ügynökség értesülését, csak annyit közöltek, hogy elkötelezettek a bécsi egyezménynek a külképviseletek védelmére vonatkozó előírásai betartása mellett  – írja a Portfolio.  A Hamász egyelőre nem reagált a vádakra, már csak azért sem, mert korábban azt állították, hogy csak izraeli és palesztin területekre korlátozzák a tevékenységüket.

A Moszad közleménye szerint egy nemzetközi vizsgálat olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek arra utalnak, hogy az állítólagos Hamász-hálózat egy libanoni parancsnoki központ utasításai alapján cselekedett. A hálózat állítólagos tervei között szerepelt a svédországi izraeli nagykövetség elleni támadás, siklóernyők beszerzése és európai bűnözők mozgósítása. A Hamász korábban siklóernyősöket is bevetett az Izrael elleni október 7-i meglepetésszerű támadása során.

Az AFP azt írja, hogy több száz ember transzparensekkel és palesztin zászlókkal a kezében tüntetett a palesztinok támogatására és a Gáza elleni izraeli támadások elleni tiltakozásul az izraeli nagykövetség előtt Stockholmban 2024. január 13-án.

(Kiemelt képünk illusztráció: fegyveres rendőrök a stockholmi izraeli nagykövetség előtt. Fotó: BERTIL ERICSON / SCANPIX SWEDEN / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).