Izrael elleni támadás – Megerőszakolták és megcsonkították a nőket, mielőtt kivégezték őket

Megvizsgálták a Hamász október 7-i Izrael elleni támadás áldozatainak holttestét: az izraeli nőket megerőszakolták és megcsonkították mielőtt kivégezték őket.  A Hamász tagadja a vádakat. 

2024. február 1., 13:03

Szerző:

Izrael, a Hamasz szexuális erőszakának bizonyítékait közölte a brit képviselőkkel. Állítják, a női áldozatok „nemi szerveinek szándékos és szisztematikus megcsonkítására” került sor, és „nem kérdéses”, hogy egyeseket szexuálisan bántalmaztak – írja a BBC. Kemi Badenoch, nőkért felelős miniszter azt mondta, hogy minden jelentést alaposan ki kell vizsgálni, és el kell ítélni a szexuális erőszakot.

„A nemi erőszak nem ellenállás”

– jelentette ki.  

Október 7-én palesztin fegyveresek százai Gázából beszivárogtak Izrael déli részébe, ahol mintegy 1300 embert – főként civileket – megöltek, további 250 embert pedig túszul ejtettek. Izrael válaszul katonai hadjáratot indított Gázában, amelynek során a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint több mint 26 ezer 900 ember – többségük nő és gyerek – életét vesztette.

Izraelnek bizonyítékai vannak, arról megerőszakolták és megcsonkították a nőket kivégzésük előtt 

Egy magas rangú izraeli rendőrtiszt arról számolt be, hogy a csapatának „egyértelmű bizonyítékai" vannak arra vonatkozóan, hogy nemi erőszakot és más erőszakos szexuális cselekményeket olyan mértékben követtek el a Hamász fegyverei, hogy azt emberiesség elleni bűncselekményként határozzák meg. A BBC szerint a parlamenti ülésen részt vevő parlamenti képviselők és a Lordok Házának több tagja sírva hallgatta az izraeliek tanúvallomását. 

Shari Mendes építészt az izraeli hadsereg tartalékosa arról beszélt, hogy a Shura katonai támaszpontra „Sok nő véres, tépett fehérneművel érkezett, sokan ruha nélkül”. Shari, aki orvosoknak segített azonosítani a női holttesteket, azt mondta: „Csapatparancsnokunk több női katonát látott, akiket hüvelybe, ágyékba vagy mellbe lőttek”. „Ez a nemi szervek szándékos, szisztematikus csonkítása” – jelentette ki. 

Simcha Greiniman önkéntese volt a Zaka-nak, egy izraeli vallási szervezetnek, amely halottak földi maradványait gyűjti temetésre. A BBC-nek elmondta, hogy sok holttestet talált a Hamász támadása után. „Az egyik házban volt egy nő, akit elválasztottak a családjától. A hálószobájában volt az ágyának támasztva” – emlékezett vissza. „Félmeztelen volt deréktól lefelé. Hátulról lőtték fejbe... Éles gránát volt a kezében” – mesélte. Arról is beszélt, hogy egy másik nőnek különböző tárgyak voltak a nemi szervében. 

A megszólalók nem szakértői a szexuális erőszaknak, de vallomásuk összhangban van azokkal a bizonyítékokkal, amelyeket az izraeli kormány szerint igazságügyi szakértői vizsgálatokból, valamint tanúk és elsősegélynyújtók több száz nyilatkozatából gyűjtöttek össze. Mirit Ben, az izraeli rendőrség főfelügyelője elmondta a parlamenti képviselőknek, hogy „Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy szexuális erőszakot követtek el az áldozatok ellen.”

Korábban a Nova zenei fesztiválon is felmerült, hogy a Hamász nőket erőszakol

A BBC cikkezett korábban arról, hogy nőket erőszakoltak meg és csonkítottak meg a Nova zenei fesztiválon. A támadásban elhunytak holttestének összegyűjtésében és azonosításában részt vevők közül többen elmondták, hogy szexuális zaklatásra utaló több jelet is láttak, beleértve a medencetörést, zúzódásokat, vágásokat és szakadásokat, valamint hogy az áldozatok gyerekektől és tinédzserektől a nyugdíjasokig terjedtek. A Nova zenei fesztivál szemtanújának videóvallomása, amelyet az izraeli rendőrség mutatott be az újságíróknak, részletesen bemutatta egy áldozat csoportos nemi erőszakát, megcsonkítását és kivégzését. A Hamász által a támadás napján forgatott meztelen és véres nőkről készült videók, valamint a holttestekről a helyszíneken utána készített fényképek arra utalnak, hogy a támadóik szexuális célponttá váltak nőkre. May Golan, Izrael női szerepvállalási minisztere a BBC-nek elmondta, hogy néhány nemi erőszak vagy szexuális zaklatás áldozata túlélte a támadásokat, és jelenleg mindannyian pszichiátriai kezelésben részesülnek.  

„A bejelentett szexuális erőszakkal kapcsolatos bizonyítékok növekvő száma különösen megrázó”

Az ENSZ-szakértők szerint az egyéneket állítólag elevenen elégették otthonaikban vagy bombaóvóhelyeiken. Néhány holttestet lefejezve, megcsonkítva vagy mindkettőn találtak. Sok holttesten a kivégzéssel összeegyeztethető trauma jelei voltak. Sok holttesten a halál időpontjában vagy annak közelében veréssel összefüggő sérülések voltak. A szexuális kínzás vádjai közé tartoznak a nemi erőszakok és a csoportos nemi erőszakok, a szexuális zaklatások, a megcsonkítások és a nemi szervekre leadott lövések. A női holttesteket derékig felhúzott ruházattal, levett alsónadrággal, vagy elszakadva vagy vérrel szennyezve találták meg – áll az ENSZ jelentésében. 

A Hamasz visszautasította Izrael vádját, miszerint fegyveresei a támadások során nőket bántalmaztak volna. 

(Kiemelt képünkön: Családtagok és barátok gyászolnak az október 7-én a Tribe of Nova zenei fesztiválról elrabolt Eden Zachariya temetésén a Kibbutz Palmachimban 2023. december 15-én, miután az izraeli hadsereg egy gázai hadművelet során megtalálta a holttestét. Fotó: Oren ZIV / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).