Drónvideón, ahogy több száz szétlőtt autó maradt az izraeli zenei fesztivál helyszínén

A mentők 260 holttestet találtak a Nova Party helyszínén, ahonnan életüket mentve menekültek a fiatalok, miután a Hamász fegyveresei rájuk rontottak.

2023. október 9., 16:36

Szerző:

Több száz autót hagytak maguk után a menekülők azon az izraeli zenei fesztiválon, amelyen mészárlásba kezdtek a Hamász fegyveresei. Aki nem tudott elmenekülni, azt foglyul ejtetették, megöltek több száz embert, ezzel elindítva az elmúlt évtizedek legdurvább Izrael elleni támadását. A mentőszolgálat jelentése szerint 260 holttestet találtak a fesztivál helyszínén.

Fiatalok ezrei vettek részt a Nova Party-n, amely az egyik első célpontja lett azoknak a palesztin fegyvereseknek, akik szombat hajnalban áttörték a gázai határkerítést a Gázából érkező hatalmas rakéták leple alatt.

A támadást követő drónfelvételeken látszik, ahogy az út szélén, a Gázához közeli Kibuc Re'im közelében hagyott autók megsemmisítve hevernek az út mentén.

„Ez egy mészárlás volt, egy totális mészárlás" – mondta a 26 éves Arik Nani, akinek sikerült elmenekülni a fesztiválról, ahol a születésnapját ünnepelte a barátaival. Mint mondta, órákig bujkált egy mezőn a támadás után.

„Nem tudtuk, hova menjünk" – mondta a Reutersnek. „Egy barátommal voltam, féltünk és sokkos állapotban voltunk, csak futottunk, nem tudtuk, mi történik velünk."

A közösségi médiában terjedő videófelvételek azt mutatják, hogy a fegyveresek siklóernyőkkel ereszkednek le a Negev-sivatagban zajló zenei összejövetel helyszínére.

„Még soha nem éreztem ennyire közel a halált, ezúttal tényleg úgy éreztem, itt a vég" – mondta a 23 éves Zohar Maariv, akinek ki kellett ugrania az autóból, amiben menekült, mert két oldalról tűz alá került.

(Kiemelt kép forrása: SOUTH FIRST RESPONDERS / AFP)

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.