A blokádot követően megindul Gáza ostroma: 48 órán belül megkezdődik az invázió

Izrael teljes blokádot vont a Gázai övezet köré, ezt Yoav Gallant védelmi miniszter jelentette be hétfőn. Még a nap folyamán hozzátette: megkezdik Gáza ostromát is.

2023. október 9., 16:01

Szerző:

„Elrendelem a Gázai övezet teljes blokádját. Nincs áram, se élelmiszer, se gáz, se víz, mindent elzárunk. Vadállatok módjára viselkedő emberekkel állunk szemben, így ennek megfelelően is kell cselekednünk” – nyilatkozta hétfőn Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. Ennek értelmében a Gáza feletti légtér, valamint a vízi- és a szárazföldi határátkelők ellenőrzése izraeli kézben lesz. Yoav Gallant azt is kijelentette, hogy megkezdődik Gáza ostroma, ami amerikai források szerint 48 órán belül várható.

A Telex idézi az izraeli politikai döntéshozók többségi véleményét is. Eszerint többségében egyetértenének a területre való benyomulással és a Hamász teljes megsemmisítésével is.

Avigdor Liberman volt védelmi miniszter, a Jiszráel Beitenu nevű ellenzéki világi nacionalista párt elnöke egyenesen követelte a Hamász központjában tartott Gáza városába (az övezet központjába) való benyomulást és a terrorszervezet teljes vezérkarának likvidálását.

(Kiemelt kép: füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.