Román állampolgár is van az izraeli áldozatok között

Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban – közölre hétfőn a News.ro jelentése szerint a román külügyminisztérium.

2023. október 9., 14:27

Szerző:

A hírportál szerint a bukaresti külügyi tárca üzenetben számolt be az izraeli hadseregben szolgáló, izraeli-román kettős állampolgár haláláról a Twitteren. Mint írták, mélységesen elszomorítja őket a hír, és részvétüket fejezték ki az áldozat családjának. Hangsúlyozták továbbá, hogy Románia szolidáris Izraellel ezekben a nehéz időkben.

Luminița Odobescu román külügyminiszter hétfőn a Digi 24 hírportálnak elmondta:

eddig mintegy 800 román állampolgár kérte a kimenekítését Izraelből és mintegy 100 a Gázai övezetből, utóbbiak vegyes nemzetiségű családok tagjai.

Hétfő reggelig mintegy 800 román állampolgárt szállítottak haza, de a miniszter szerint még sokan vannak várólistán. Elmondta: becsléseik szerint további 800 román állampolgár lehet a zsidó államban, és mindent megtesznek, hogy mielőbb kimenekítsék őket.

A román állampolgár halálhírét a Várnában tartózkodó Marcel Ciolacu kormányfő is megerősítette, aki nyomatékosan elítélte az Izrael elleni támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

(Kiemelt képünk illusztráció: férfiak viszik egy izraeli katonai művelet során megölt férfi holttestét a megszállt ciszjordániai Dzsenin menekülttáborában 2023. július 4-én. Fotó: Jaafar ASHTIYEH / AFP)