Különleges kiképzést kaptak a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjai – vélhetően Irántól

Wall Street Journal: A palesztin-izraeli háború kitörése előtti hetekben a Hamász és az Iszlám Dzsihád több száz tagja kapott különleges kiképzést Iránban.

2023. október 26., 11:07

Szerző:

A kiképzések helyszínén vezető palesztin tisztviselők mellett megjelent Eszmail Kaáni dandártábornok, a Kudsz, Irán magasrangú parancsnoka is. Az október 7-i Hamász támadássorozatot megelőző hetekben nagyjából 500 palesztin fegyveres, a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjai kaptak különleges kiképzést Iránban – írja forrásaira hivatkozva a Wall Street Journal. A kiképzés vezetői a Kudsz, azaz az Iráni Forradalmi Gárda különleges erőinek tisztjei közül kerültek ki és a folyamat alatt a helyszínen látogatást tettek vezető palesztin tisztviselők és Eszmail Kaáni dandártábornok is, a Kudsz parancsnoka – írja a HVG.

Amerikai tisztviselők értesülései szerint ugyan Irán korábban is biztosított kiképzést az országa területén és máshol is militáns szervezetek tagjai számára, ugyanakkor arról nincs tudomásuk, hogy Teherán ilyen tömeges mértékben és kifejezetten az október 7-i támadásokra készített volna fel fegyvereseket. 

Az iráni kiképzések teóriáját támaszthatja alá az is, hogy a Hamász megváltozott taktikával csapott le a támadások idején, amit korábban leginkább az iráni félkatonai szerveknél lehetett látni.

Ilyen például a motorbiciklik, illetve a drónok és a csúcstechnológiás megfigyelőberendezések használata.

A Wall Street Journal írta meg azt is korábban, akkor iráni, illetve a palesztin terrorszervezetek vezetéséből származó forrásokra hivatkozva, hogy Teherán nem csak támogatást biztosított a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak, de jóvá is hagyta az október 7-i akciósorozatot, sőt belefolyt annak megtervezésébe is. Hivatalosan ugyanakkor az irániak tagadják, hogy bármi közük is lenne a történtekhez, és az USA részéről sem fogalmaztak meg hivatalos részről kételyeket ezzel kapcsolatban.

(Kiemelt képünkön: Az Iszlám Dzsihád mozgalom katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak (Saraya al-Kudsz) a tagjai részt vesznek a Hamász és más fegyveres palesztin csoportok harcosaival tartott első közös gyakorlaton Gáza városában 2020. december 29-én. Fotó: MOHAMMED ABED / AFP)