Izrael megölte a Hamász egyik leghírhedtebb terroristavezérét

Taysir Mubasher több terrortámadást irányított az elmúlt évtizedekben.

2023. október 25., 11:18

Szerző:

Izrael azt állítja, hogy egy légicsapása megölte a Hamász Hán Júnisz északi részéért felelő zászlóaljának parancsokát, Taysir Mubashert – írta meg a HVG.

Az IDF jelentése szerint Mubasher a hadseregben egyik parancsnoka volt, a terrortámadások irányításában is szerepet vállalt, és Mohammed Deifhez, a Hamász katonai szárnyának parancsnokához közel állónak tartják.

A Times of Israel által idézett közlemény szerint a most likvidált parancsnok korábban a Hamász haditengerészeti erőinek vezetőjeként szolgált, és több, fegyvergyártással kapcsolatos pozíciót is betöltött a terrorszervezetben. Az izraeliek szerint ő állhatott továbbá egy 2002-es, katonai előkészítő akadémia ellen, Gus Kátifban elkövetett halálos támadás és egy 2015-ös akció mögött is, amikor a Hamász a Zikim-parton keresztül jutott be Izraelbe.

(Kiemelt kép: A dél-izraeli Szderot városból készült képen 2023. október 23-án füst és törmelék száll fel a Gázai övezet északi részén egy izraeli csapást követően, az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti harcok közepette. Fotó: AFP)