50 perc: Ha a nyugat hagyja, akkor Izrael megnyeri ezt a háborút

Tényleg ilyen egyszerű lenne Izrael terroristák elleni háborúja?

2024. október 16., 13:00

Szerző:

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke Megyeri Jonatán rabbival és Nemes Dániel IT-szakértővel a Neshama TV 50 perc című műsorában beszélgetett arról, hogyan tudott lecsapni a Hamász Izrael gyenge pontjára, milyen háború zajlik PR-fronton, és miért fordult el a világ Izraeltől: mitől fordult át világ közvéleménye a kezdeti Izrael-párti álláspontból egy masszívan Izrael-ellenes és háborút ellenző állásponttá.

Új, külpolitikai háttérműsorral jelentkezik a Neshama TV. Az 50 perc adásaiban szakértők beszélgetnek egy-egy aktuális témáról, ezúttal például az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti harcban a nyugati országok szerepéről és szerepvállalásáról.

Izrael kap kritikákat, de fegyvereket is

Az első adásban Nemes Dániel IT-szakértő úgy vélekedett: a közel keleti helyzettel kapcsolatban a teljes kép jóval árnyaltabb az átlagember által ismertnél, hiszen például az Izrael számára nyújtott nyugati fegyverszállítások folyamatosak, miközben igen, vannak kritikák, amelyek Izraellel szemben megfogalmaznak ezen országok, de ezek leginkább kommunikációs és belpolitikai kérdések.

Megyeri Jonatán rabbi szerint viszont az egész háború kommunikációs háborúvá vált: a Hamász terrorszervezet célja a terrortámadással az volt, hogy hátráltassa a békefolyamatot, növelje Irán hegemóniáját. Vagyis eddig szinte minden a Hamász forgatókönyve szerint történt. A Neokohn főszerkesztője szerint a Hamász nagyon jól ráérzett Izrael leggyengébb pontjára, ez pedig a nyugattól való függőség. A Hamász ezen a ponton találta el Izraelt október 7-én. 

A világ gyorsan elfelejti az áldozatokat

Megyeri szerint Izrael megnyeri ezt a háborút, ha a Nyugat hagyja neki. Ugyanakkor hozzátette: Izrael így is súlyos károkat szenvedett azon a percepciós, ha úgy tetszik PR-fronton, amin ez a háború zajlik.

Megyeri Jonatán szerint, bár a világ – még a progresszív oldal is – elítélte az október 7-i terrortámadást, a Hamász tudta, hogy az izraeli válaszcsapás során rengeteg lesz a civil áldozat, „a világ pedig nagyon gyorsan el fogja felejteni a izraeli áldozatokat”.

50 perc a világról, a világért

S hogy mi is takar pontosan az 50 perc című műsor? Egy olyan beszélgetést, melynek során közélet és hatalom, konfliktusok és háborúk, közügyek és világpolitika kerül terítékre zsidó szemszögből. Az 50 perc műsorvezetője pedig nem más, mint Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, aki aktuális és örökérvényű kérdéseket jár körül meghívott vendégeivel hétről hétre. 

(Kiemelt képünkön Nemes Dániel és Megyeri Jonatán láthatók. Forrás: 50 perc)

Kenedi János író és történész feje tele van államtitkokkal, amikről senkinek sem beszélhet. Ugyanis köti őt a titoktartási törvényre vonatkozó hivatali esküje, amit még az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésének elvállalása előtt tett le. Ám hogy az író-történész erről az állapotról hogyan vélekedik, az a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorból derül ki. Ne hagyja ki!