Megrázó dokumentumfilm készült az 2023. október 7-i izraeli terrortámadás helyszínén

A kizárólag a 168.hu felületén látható, 50 perc című külpolitikai háttérműsor stábja egy évvel a Nova fesztiválon történt terrortámadás után visszatért a helyszínre, hogy a túlélőkkel és az áldozatok rokonaival állítson emléket a szörnyű eseménynek.

2024. október 7., 17:21

Szerző:

Pontosan egy éve, 2023. október 7-én törtek rá a Hamász palesztin iszlamista terrorcsoport fegyveresei a Supernova Sukkot Gathering elnevezésű fesztivál résztvevőire. A terrortámadás során összesen 364 embert mészároltak le, és a fesztivál több tucat résztvevőjét sebesítették meg vagy rabolták el. A kizárólag a 168.hu felületén látható, újonnan indult 50 perc című külpolitikai háttérműsor stábja egy dokumentumfilmben mutatta be újra a terrortámadás helyszínét, és idézte fel a túlélőkkel a fesztiválon történt szörnyű eseményeket, valamint emlékezett meg az áldozatokról. 

Menteni próbálta a terrortámadás túlélőit, végül őt is lelőtték

„Éppen oda tartunk, ahol a támadás történt, de közben áthaladunk azon a helyen is, ahol összeszedték azokat a kocsikat, amik a fesztivál helyszínén voltak. Látható, hogy az autók többségét felrobbantották” – kezdett bele fájdalmas történetébe Ifhat Zinner, a Nova fesztiválon történt terrortámadás egyik áldozatának, Hadar Hoshentnek a nagynénje. Hozzátette, unokaöccse volt az, aki egy kocsival próbálta menteni az embereket, ezért többször megtette az utat a fesztivál helyszíne, valamint a bejárat között.

A harmadik forduló közben azonban Hadar Hoshent és autóban ülő többi embert lelőtték a terroristák.

Így történt a szörnyű terrortámadás

Mint ismert 2023. október 7-én palesztin fegyveresek berontottak a Nova fesztiválra, ahol 364 civilt és szolgálaton kívüli katonát megöltek, többeket pedig megsebesítettek, emellett legalább 37 túszt ejtettek. A tömeggyilkosság része volt a Hamász Izrael ellen indított összehangolt támadássorozatának, amely izraeli civilek ellen irányult a közeli Netiv HaAsara, Be’eri, Kfar Aza, Nir Oz és Holit közösségekben.

A SuperNova Sukkot Gathering elnevezésű szabadtéri pszichedelikus trance zenei fesztivált egyébként a szukkót ünnepe alkalmából rendezték meg, Re'im kibuc közelében, ami alig 10-15 kilométerre fekszik a Gázai övezet határától. A fesztivál helyszínén a szervezők kempinget és három színpadot építettek fel, a fesztiválra Izrael minden részéről körülbelül háromezer ember látogatott el. A műfaj jellegéből adódóan a fesztiválozók nagyrészét a 20–40 év közötti fiatalok adták, a rendezvényen biztonsági őrök is dolgoztak.

Nem értették, mi történik körülöttük

„Akkor kezdődött az egész támadás-sorozat Gázában, amikor mi megérkeztünk Izraelbe” – mesélte az 50 perc stábjának Róna Aser és felesége Eszter, akik Magyarországról vándoroltak ki a zsidó államba, és kezdtek új életet a Gázai övezettől mindössze 1 kilométerre fekvő Sa’ad kibucban. A 23 éve Izraelben élő család összességében kifejtette, sokan kérdezték őket, hogy miért pont akkora időzítették a költözésüket, amikor Izraelben ilyen a helyzet. Ők azonban azt gondolták, hogy Izraelben „mindig pont most van, mindig egy helyzet van”, így teljesen mindegynek találták, hogy mikor telepednek le az országban. Az Aser-család a támadás estéjéről is beszélt. Felidézték, hogy a támadás estéjén kaptak egy üzenetet, hogy valami gond van, mert áttörték a kibuc falát a terroristák.

„Azonnal be kellett zárnunk az ajtókat, lehúzni az elektromos rolót. Ezután jöttek a további utasítások is, hogy mit kell csinálni, de őszintén szólva semmit sem értettünk belőlük”

– mesélték. Ennek oka az volt, hogy náluk nem lehetett hallani a fegyverropogást, csak azt hogy lőnek. Lövést viszont már máskor is hallottak, így nem tulajdonítottak neki különösebb figyelmet. Ugyanakkor eleget tettek minden kapott utasításnak, a helyzet viszont teljesen szokatlan volt, mert hasonlóban nem volt még részük. Végül Eszter testvérének telefonhívása után értette meg a család, hogy milyen szörnyűség zajlik éppen a környékükön. 

Az 50 perc teljes adása alább tekinthető meg: 

50 perc a világról, a világért

S hogy mi is takar pontosan az 50 perc? Egy olyan külpolitikai háttérműsort, melynek során
közélet és hatalom, konfliktusok és háborúk, közügyek és világpolitika kerül terítékre zsidó
szemszögből. Az 50 perc műsorvezetője pedig nem más, mint Szalai Kálmán, a Tett és
Védelem Alapítvány elnöke, aki aktuális és örökérvényű kérdéseket jár körül meghívott
vendégeivel hétről hétre.

(Kiemelt képünkön a 2023. október 7-én, az izraeli Nova fesztiválon lezajlott terrortámadás helyszíne látható. Forrás: Menahem KAHANA / AFP)

Kenedi János író és történész feje tele van államtitkokkal, amikről senkinek sem beszélhet. Ugyanis köti őt a titoktartási törvényre vonatkozó hivatali esküje, amit még az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésének elvállalása előtt tett le. Ám hogy az író-történész erről az állapotról hogyan vélekedik, az a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorból derül ki. Ne hagyja ki!

Kenedi János a szocializmus ideje alatt foglalkoztatási és utazási tilalom alatt állt, azaz néger volt. Kénytelen volt álnéven munkát vállalni, amiben barátai segítették. Saját bevallása szerint abban az időszakban a mostaninál sokkal jobban élt, hiszen az eltiltás miatt nagyon kevés a nyugdíja. Többek között ez derült ki az író-történészről Réczei Tamás újraindult, kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című interjúműsorból. Ne hagyja ki!