Új módszerek a rák ellen

Amerikai és francia kutatók olyan genetikai markert fedeztek fel, amely legalább 11 ráktípusnál jelen van, és új tesztekhez, valamint kezelési módokhoz vezethet.

2010. október 22., 06:23

Az amerikai Mount Sinai orvosi egyetem és a francia orvosi kutatások intézete munkatársai több mint 1300 daganatos páciensnél találták meg a follikulus stimuláló hormon receptorát. A tanulmányban 11 különböző ráktípussal megbetegedett, 1336 embertől vettek szövetmintákat. Az FSH receptora - amely általában az ember szaporítószerveiben van jelen - megtalálható volt a tanulmányban megvizsgált valamennyi tumor esetében az érfalban, függetlenül attól, hogy a daganat növekedési típusától, illetve attól, hogy mennyire volt előrehaladott.

A receptor teljesen hiányzott a szervezet más, egészséges szöveteiből, még a daganatos szerv normális szöveteiből is. A későbbi elektronmikroszkópos vizsgálatok is azt mutatták, hogy a receptorok valóban "a tumor véredényeiben halmozódnak, de nem kötődnek az erekhez a normális sejtekben". A tumor ereinek vizsgálata, abban pedig a marker jelenléte fontos információkkal szolgálhat a kutatóknak a rákos növekedésről - számolt be az MTI.