Megszűnik a keszthelyi kórház szülészete

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.

2024. október 26., 10:33

Szerző:

Nem szülhetnek többé a várandós kismamák a keszthelyi kórház szülészeti osztályán, az ugyanis november 4-től megszűnik. A település polgármestere úgy véli, a helyzet elfogadhatatlan és azonnali válaszokat követel a kormánytól. 

Közleményt adott ki a kórház

Bezárják a keszthelyi kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztályát, így mostantól nem szülhetnek a várandós kismamák a Keszthelyi Kórházban – közölte a Zala vármegyei hírportál, a Zaol.hu. A lap szerint a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.

A bezárásról közleményt adott ki pénteken a Keszthelyi Kórház, azt írták, az I-es progresszivitási szinten működő – csak alapszolgáltatásokat biztosító – szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztály feladatellátását 2024. november 4-től a környező kórházak veszik át. 

Az egészségügy szakmacsoportos centralizációjának megfelelő intézkedés a betegbiztonság megteremtését célozza. Ezáltal a kismamák és a páciensek magasabb szakmai szintet képviselő – komplikált esetben is azonnali beavatkozásra képes – intézményekben kapják meg az egészségügyi ellátást. Az intézkedés összhangban van azzal, hogy a szülészeti vagy nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátást kérelmezve egyre több páciens fordult a magasabb szolgáltatási szintet nyújtó kórházakhoz – áll a közleményben.

A bezárás ellen küzdöttek

A hírre reagált Tóth Gergely, a település független polgármestere is. Bejegyzésében azt írta: hivatalba lépésük óta azért harcoltak, hogy a kórházban „minden osztály megmaradjon, és az ellátás színvonala se romoljon”. Közlése szerint ő is a Facebookon értesült a bezárásról.

„Egyeztetést folytattunk a kórház vezetésével és Nagy Bálinttal, Keszthely országgyűlési képviselőjével is. Nagy Bálint tegnap, csütörtökön azt állította: a kórház működés stabil és az is marad”

– írta, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy tisztességes, nyílt párbeszéd folyjon az önkormányzat és a központi vezetés között, valamint a keszthelyiek időben értesülhessenek a kórház aktuális helyzetéről. Emellett kijelentette, hogy azonnali és részletes tájékoztatást követelnek a kórház helyzetével kapcsolatban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Janko Ferlič / Unsplash)