Őszi megfázásnak tűnhet, de a rák jele is lehet ez a tünet

Az erőteljes fájdalom akár a rák miatt is kialakulhat.

2024. október 25., 17:53

Szerző:

A rák bizonyos esetekben a torok környékét is megtámadhatja, és a kezdeti tünetek nagyon megtévesztőek lehetnek – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

A daganatos betegségek a fej-nyaki régióban is egyre gyakrabban kialakulnak. A torokrák a garatot és a nyelőcsövet is érinti általában, és a szakemberek gyakran a tumor műtéti eltávolítása mellett döntenek. Bár nincs jelen akkora számban a lakosság körében, mint például a mellrák vagy a vastagbélrák, ám így is évente több tízezer új pácienst diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, így a megelőzés és a korai felismerés nagyon fontos.

Minden daganatos betegség esetében igaz a mondás: minél gyorsabban veszik észre a betegséget, annál eredményesebben kezelhető. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a páciensek tisztában legyenek azzal, milyen tünetek esetén muszáj orvoshoz fordulni.

A rák első tünete így is jelentkezhet

Bizonyos ráktípusok azért is rendkívül alattomosak, mert vagy egyáltalán nincsenek tüneteik hosszú ideig, vagy azok annyira könnyen összetéveszthetőek más, ártalmatlan tünetekkel, hogy a páciens sokáig nem kér orvosi segítséget, és ezzel jelentős időt veszteget el. A torokrák sajnos ez utóbbiak közé tartozik.

Az őszi-téli időszakban sokan megfáznak vagy megfertőződnek, és a közösségekben, munkahelyeken is gyorsabban terjednek a bacilusok. Akinél torokfájás alakul ki, általában arra készül, hogy múló megfázásról van szó, és néhány nap után jobban lesz. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fájdalmat akár a torokrák is kiválthatja. Különösen akkor van ok aggodalomra, ha a torokfájás 2 hétnél tovább tart, és semmilyen gyógyszer hatására nem enyhül.

A torokrákra utalhat még a nyelőcső beszűkülése, ami nyelési nehézséget okozhat, illetve az is, ha megváltoznak a hangi adottságok, például rekedtség alakul ki, amely 1-2 hét alatt sem múlik el. Intő jel lehet, ha csomók jelennek meg a szájban vagy a torokban, illetve a nyak bármely pontján, beleértve a tarkót is.

Bár sokan nem is gondolnák, de számos esetben a fülfájdalom jelzi elsőként a daganatos betegség jelenlétét: a 2 hétnél huzamosabb ideig tartó, kínzó fájdalom nem feltétlenül a fület érintő betegség tünete: akár a torokrák is kiválthatja.

Természetesen a fenti tüneteket számos kórállapot előidézheti, nem csupán a torokrákra kell gondolni, ám érdemes ezt is számításba venni. A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tüneteket tapasztalja, a biztonság kedvéért vegyen részt egy teljeskörű kivizsgáláson, és kérje ki egy szakorvos véleményét is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)