A vastagbélrák ellenszere lehet ez az étel

A táplálkozás is befolyásolja, hogy kinél alakul ki a vastagbélrák.

2024. október 11., 18:48

Szerző:

Az egyik legrettegettebb daganatos betegség a vastagbélrák, amely ellen a megfelelő táplálkozással is nagyon sokat lehet tenni – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

Egy friss tanulmány szerint, amelyet elsőként a JAMA Internal Medicine című folyóiratban publikáltak, jelentősen csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával, és az egészségtelen élelmiszerek mellőzésével.

A kutatók 78 ezer ember egészségügyi adatait és táplálkozási szokásait vizsgálták meg, és megállapították, hogy a húsfogyasztás elhagyása akár 45 százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. A peszkaterián étrendet követők, akik elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket, illetve a húsok közül legfeljebb halat fogyasztottak, nagy eséllyel elkerülhették a daganatos betegségek ezen típusát.

A vegánok esetében 16 százalék ez az arány, míg a vegetáriánusoknak 22 százalékkal alacsonyabb kockázattal kell számolniuk, annak ellenére is, hogy ők fogyasztanak bizonyos állati eredetű élelmiszereket. Mindebből a kutatók érdekes következtetésre jutottak.

A vastagbélrák legnagyobb kockázati tényezője lehet ez az ételtípus

Kiderült, hogy elsősorban a vörös, illetve a feldolgozott húsok jelentenek veszélyt. Aki gyakran fogyaszt olyan élelmiszereket, mint például a kolbász, a szalonna, vagy bármilyen nehéz, zsíros húst, nagy kockázatnak teszi ki magát, ugyanis a vastagbélrák kialakulása és az ilyen jellegű táplálkozás között már korábbi tanulmányok is összefüggést mutattak ki.

Ezen élelmiszerek számos egyéb krónikus betegség megjelenéséhez is hozzájárulhatnak, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, így az orvosok már régóta arra figyelmeztetnek, hogy ezek fogyasztását mérsékelni szükséges. Ennek ellenére még mindig sokan nem mondanak le róluk.

A friss tanulmány azt is megállapította, hogy létezik azonban olyan élelmiszer is, amely a vastagbélrák szempontjából kifejezetten előnyös, ugyanis csökkenti annak kockázatát. Kiderült, hogy a rostok fogyasztása nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön elkerülni a betegség kialakulását. Ennek oka, hogy a rostok megkönnyítik a káros anyagok távozását a szervezetből, mivel optimalizálják a bélrendszer működését.

A zöldségek és a gyümölcsök rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ám a bennük található rostok is indokolják, hogy jelentős részt képezzenek a táplálkozásban. Több szempontból is jótékonyan hatnak az egészségre, és a vastagbélrákon kívül egyéb betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszanak, hiszen például a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.

A szakemberek szerint a mediterrán diéta ilyen szempontból a legideálisabb, amelyet a fogyókúrázók már régen felfedeztek maguknak, de valójában mindenkinek ezen elvek mentén kellene étkeznie, hiszen ez járul hozzá leginkább az egészség megőrzéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)