MC: az idős nők gyakori, nehezen felismerhető betegsége

A mikroszkópos colitis (MC) egyre gyakrabban fordul elő, különösen a 60 év feletti nők körében. A vastagbél ezen idült gyulladásos betegsége ugyanis kizárólag endoszkópos biopsziával és szövettani vizsgálattal mutatható ki.

2024. szeptember 24., 16:13

Szerző:

A Gasztroklinika közleményt adott ki, amelyben azt írják, a nem véres, vizes hasmenéssel járó betegség kapcsán évek telhetnek el a pontos diagnózisig, ezzel együtt pedig a betegek megfelelő kezelése is késlekedik. A mikroszkópos colitis (MC) széklet-inkontinenciát és akár 5 kilogrammos fogyást is okozhat, ezért nem szabad félvállról venni.

Sokszor későn diagnosztizálják a betegséget

„A mikroszkópos colitis még mindig egy aluldiagnosztizált betegség. Sajnos sok beteg csak évekkel a tünetek megjelenése után kap megfelelő kezelést” – idézi dr. Tóth Kingát, a GasztroKlinika gasztroenterológus szakorvosát a Házipatika.

Az MC elsősorban krónikus, nem véres, vizes hasmenéssel jár, ami gyakran hirtelen jelentkezik, és súlyosabb esetekben széklet-inkontinenciát, és jelentős, akár 5 kilogrammos fogyást is okozhat. Az éjszaka fellépő tünetek pedig további életminőség-romláshoz vezethetnek.

A tünetek nem tipikusak

A vizes hasmenéssel küzdőknek nem árt tudniuk, hogy a mikroszkópos kolitisz (MC) tünetei gyakran összetéveszthetők más bélrendszeri betegségekkel, például az irritábilis bél szindrómával (IBS) vagy a krónikus funkcionális hasmenéssel. Míg a puffadás, görcsök és emésztési problémák gyakran jellemzőek ezekre a betegségekre is,

a mikroszkópos colitis felismerése kizárólag endoszkópos szövettani vizsgálat segítségével történhet meg.

A betegség két fő formája – a limfocitás és a kollagén colitis – kizárólag patológiai elemzéssel különíthető el egymástól. 

A gasztroenterológus szakorvosok szerint nagyon fontos, hogy a betegek részletesen naplózzák tüneteiket. Ez segíti az orvosokat a diagnózis pontosabb felállításában és a megfelelő kezelés megtervezésében. Fontos, hogy a betegek feljegyezzék a székletürítések számát és jellegét, a tünetek időpontját, a hasi fájdalmak intenzitását és időtartamát, valamint az esetleges összefüggést étkezésekkel vagy gyógyszerszedéssel.

A korai felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú, mivel a kezeletlen mikroszkópos colitis hosszú távon súlyos egészségügyi és pszichológiai problémákhoz vezethet. Hogy mi okozza az MC-t, nem egyértelmű, azonban a kutatások azt már igazolták, hogy a dohányzás, valamint egyes protonpumba-gátlók (savlekötők) és nemszteroid gyulladáscsökkentők hajlamosíthatnak a betegség kialakulására.

A helyes terápia néhány napon belül jelentős javulást eredményezhet, és megszüntetheti a hónapok, vagy évek óta fennálló tüneteket – tette hozzá a szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

14:40

A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét fogyasztunk egy nap, és az sem, mely kávétípust részesítjük előnyben. Vannak olyan kávék, amelyek károsak az egészségre.