4 egészséges étel, amely helyreállítja a bélflóra egyensúlyát és olvadnak a kilók

Az egészséges táplálkozás nem is olyan bonyolult, sőt, még csak nem is feltétlenül drága. Ráadásul a legtöbb esetben nem is kell bújni a szakkönyveket, elég csak nagy- és dédanyáink tapasztalatát hasznosítani. Íme, hat olyan étel, ami helyreállítja a bélflóra egyensúlyát és segíti a fogyást.

2024. szeptember 21., 13:04

Szerző:

A rendszertelen, fehér lisztben, cukorban, esetleg zsírban gazdag táplálkozás, a hétköznapokkal együtt járó stressz, a kevés rostfogyasztás, az antibiotikumkúra mind-mind olyan tényezők az életünkben, melyek negatívan hatnak a bélflóra egyensúlyára. Ennek nyomán pedig könnyen alakulhatnak ki olyan egészségügyi problémák, melyek egy részét nem is hozzuk összefüggésbe az emésztéssel – írja a Femina.

Az emberi vastagbélben körülbelül kétezer baktériumfaj található, melyek szerepet játszanak a szénhidrátok lebontásában, a vitaminok előállításában, az immunrendszer megfelelő működésében. A bélflóránk egyensúlyának felborulása nem egyszerűen emésztési panaszokhoz, puffadáshoz, de különféle betegségekhez - például inzulinrezisztencia, cukorbetegség, allergiák, migrén, elhízás - vezethet. Hogy elejét vegyük ezeknek a problémáknak, megszabaduljunk a fölös kilóktól, érdemes a rendszeres mozgás mellett kevesebb lisztet és cukrot bevinni, kis adagokban étkezni, illetve olyan táplálékokat fogyasztani, melyek kifejezetten segítenek abban, hogy a bélflóra egyensúlya helyrebillenjen.

1. Fogyassz napi rendszerességgel élőflórás natúr joghurtot, kefirt, melyek a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően segítenek helyreállítani a bélflóra megbomlott egyensúlyát, könnyítik az emésztést, segítik a fogyást.

2. Más erjesztett élelmiszerekhez hasonlóan a kovászos uborka is jótékonyan hat a bélflóra egyensúlyára. Ha igazán ki szeretnéd használni pozitív egészségügyi tulajdonságait, a levét is érdemes meginni!

3. A fokhagyma természetes antibiotikumként segít kordában tartani a káros bélbaktériumokat, ezáltal kiegyensúlyozza a bélflórát. Ráadásul mindemellett gombaellenes hatással is bír.

4. A savanyú káposzta ugyancsak probiotikus élelmiszer, mely a bélflóra egyensúlyának támogatása révén az immunrendszert is erősíti. Vásárláskor figyelj rá, hogy ne legyen pasztőrözött.

További részletek a Femina cikkében.

Ezek az ételek a legjobb probiotikum források

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek élő baktériumokat tartalmaznak, és általában a normál emberi bélflóra helyreállítását célozzák különböző betegségekben vagy antibiotikumkezelés után. Hatásosságukról ugyanakkor a mai napig nincs tudományos konszenzus: egyes szerzők szerint az alkalmazott baktérium faja mellett akár sejtvonaltól függően is változhat az élettani hatás, míg mások teljes egészében megkérdőjelezik a probiotikumok jótékony hatásait. Mindenesetre van néhány olyan természetes probiotikum forrás, amit bátran fogyaszthatunk, hiszen rendkívül egészségesek.

A bél az immunrendszer részeként fontos szerepet játszik a betegségek elleni védekezésben: éppen ezért a probiotikus élelmiszereket különösen jótékony hatásúnak tartják az egészségre. A tapasztalatok szerint a probiotikumok alkalmasak a bélflóra regenerálására antibiotikumok szedése után – írja a Gesundheit.de.

Egyes élelmiszerek természetes probiotikumként hatnak, mivel probiotikus baktériumokat vagy élesztőgombákat tartalmaznak. Ezek gyakran tejtermékek vagy más, bizonyos mennyiségű tejcukrot (laktózt) tartalmazó élelmiszerek.

További részletek itt.

 

(Fotó: Unsplash.com)