Most fiatalítsa meg az évelő cserjéket, hogy egészségesek maradjanak

Beköszöntött az őszi idő, hűvösebbek a nappalok és az éjszakák. A növények elkezdtek felkészülni a téli pihenésre. Ez a legalkalmasabb időszak arra, hogy metszéssel megújítsuk az évelő cserjéket.

2024. szeptember 18., 10:20

Szerző:

Az évelő cserjék akkor maradnak egészségesek, és akkor tudnak a következő szezonban virágözönükkel vagy terméseikkel elvarázsolni minket, ha ősszel időt szánunk arra, hogy a megfelelő metszéssel visszavágjuk őket. A hűvösebb idő miatt a növények nyugalmi állapotba kerülnek, így nem tudunk bennük kárt tenni. 

Miért fontos az évelő cserjék metszése?

Amint arra az Agrároldal felhívja a figyelmet, az évelő cserjék visszavágása több fontos okból is lényeges. Egyfelől az évelő cserjék visszavágásával alakíthatjuk és irányíthatjuk növényeink formáját, így a kertünk minden évszakban harmonikus és vonzó lesz. Másfelől a cserjék egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk azzal, ha a sérült vagy beteg ágakat eltávolítjuk, hiszen ezen olyan kórokozók lehetnek, amelyek akár a növény pusztulását is okozhatják.

Az sem feledhető szempont, hogy megfelelő visszavágás serkenti a virágzást. Az elöregedett hajtások eltávolításával a cserjék új, egészséges hajtásokat hoznak létre, amelyek dúsabb virágzást eredményeznek tavasszal. Ahogy mondani szokás: amit ősszel elvégzel a kertben, abban tavasszal fogsz gyönyörködni.

Ezen kívül a kert átláthatóbbá álik, ha ősszel megmetsszük az évelő cserjéket. Azáltal, hogy a cserjék méretét és formáját ellenőrizzük, lehetőséget teremthetünk más növények vagy kertdíszek elhelyezésére.

Mikor vágjuk vissza az évelő cserjéket?

Az őszi hónapok közül a szeptember és október a legideálisabb a legtöbb évelő cserje visszavágására. Ebben az időszakban a cserjék már befejezték nyári növekedésüket, és átmennek a pihenő állapotba. Az őszi metszés megadja nekik az időt, hogy felkészüljenek a téli hónapokra, és erősen virágozzanak a következő tavasszal.

Nem minden cserjét ősszel kell metszeni

Azonosítsuk a cserje típusát, mert vannak olyan évelő cserjék, amik télen vagy tavasszal virágoznak, mint például a téli jázmin, ezek metszéséről a virágzás után kell gondoskodnunk.

A metszéshez mindig tiszta, fertőzésmentes eszközöket használjunk. Ha beteg növényrészeket távolítottunk el, az a hulladékba kerüljön, ha csak a formázás volt a cél, akár helyben is mulcsolhatunk, vagy a komposztba is beletehetjük a nyesedéket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)