Milliós bírság járhat az őszi avarégetésért

Az őszi időszak rengeteg munkával jár a kertben, ám vannak olyan tevékenységek, amiket jobb elkerülni. Ilyen az avarégetés is.

2024. szeptember 13., 11:14

Szerző:

Az őszi időszakban számos hulladék – mindenekelőtt lehullott levelek és gallyak – halmozódhat fel a kertben, ezektől azonban nem tanácsos avarégetés útján megszabadulni. Aki mégis megteszi, az nemcsak a környezetet szennyezi, hanem a jogi következményekkel is számolnia kell. „A szabályok ismeretének hiánya könnyen súlyos bírságokhoz vezethet, így különösen fontos, hogy naprakészek legyünk és tájékozódjunk a jogszabályi keretekről” – figyelmeztet cikkében a Pénzcentrum

A lap hangsúlyozza, helyi szabályozás hiányában az avarégetést illetően az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésének előírásai az irányadóak. Ezek egyértelműen tiltják az avar és más kerti hulladékok égetését. A tilalom ugyanakkor nem terjed ki az olyan tevékenységekre, mint a kerti sütögetés, a bográcsozás és a grillezés, ahogy alapvetően a saját kertben történő tűzgyújtás sem tilos – mindaddig, amíg azzal nem sérted meg az előbbi szabályokat. 

Érdemes megjegyezni – írja a lap –, hogy a korábbi szabályozás még megengedte az önkormányzatok számára, hogy bizonyos keretek között engedélyezzék a tulajdonosoknak a kerti hulladékok égetését, ám ezt 2021. január 1-jétől kezdődően visszavonták. A jelenleg érvényes jogszabály kimondja, hogy az, aki tiltott helyen vagy időszakban kerti hulladékot éget, legfeljebb 10 ezer forintos bírsággal büntethető. A kiróható tűzvédelmi bírság összege viszont már 20 ezertől hárommillió forintig terjedhet. 

Fontos őszi teendők a kertben: az avarégetés nincs köztük

Korábban megírtuk: ősszel nagyon sok munka adódik egy kertben, amit érdemes elvégezni, ám az avarégetés egyáltalán nincs köztük. Annál inkább érdemes időt szentelni a virághagymák ültetésére, a komposztkészítésre, az évelők szétültetésére, és az új ágyások ásására, hogy előkészítsük a földet az új évszakra. A növények átültetését is el kell végeznünk október előtt. 

Hangúlyoztuk, hogy szeptember vége és október eleje alkalmas az évelő-ágyások átdolgozására, a gyönyörű virágok hagymáinak elültetésére, a bokrok és a fák telepítésére. A városban van esély a rózsák telepítésére is, ám vidéken jobb ezt tavaszra hagyni. 

Érdemes a lehullott levelekkel is kezdeni valamit, mondjuk felaprítani őket, hogy ezzel gyorsítsuk a lebomlásukat. Az így kapott trágya aztán segíti a hasznos baktériumok munkáját, szerves anyaggá válik, a szó valódi értelmében. Ha virágágyásainkon javítani szeretnénk, ez az ideális időszak ehhez a munkához, ahogyan a többi kertépítési munkához is. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: manfredrichter / Pixabay)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.