Házi mogyoróvaj: tápláló, isteni nassolnivaló, ami megóvja a szem egészségét

Finomabb és egészségesebb a bolti mogyorókrémeknél a házi mogyóróvaj, ráadásul pikkpakk elkészíthető, ha egy kis nassolnivalóra vágyunk otthon.

2024. szeptember 18., 15:05

Szerző:

A sós mogyoróból isteni édes-sós szendvicskrém készíthető, ami magában is mennyei pirítósra, de mártogatósnak is szuper, kekszbe is rakhatjuk mentes változatban zsiradék helyett. Nem kell hozzá más, csak egy éles és ügyes késes robotgép, és máris élvezhetjük a házi mogyoróvaj selymes ízét.

A mogyoróvaj az egészség őre

A mogyoróvaj méltán népszerű: ehetjük önmagában, zabpehelyhez és turmixokhoz adva, tehetjük salátákba, levesekbe – tényleg sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbe. Ráadásul kitűnő fehérje-, zsír-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, így fogyasztásával sokat nyerhetünk. Elég naponta egy kis mennyiséget megenni, hogy az egészségőrző hatása érvényesüljön.

A mogyoró, így a mogyoróvaj is gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma, amely védi a szervezetet a káros szabad gyököktől, ráadásul az E-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez, és különösen az időskori makuladegeneráció megelőzésében játszik fontos szerepet.

A benne található niacin (B3-vitamin) létfontosságú az emésztőrendszer és az idegrendszer egészséges működéséhez, a magnézium pedig, ami szintén igen nagy mennyiségben van jelen a mogyoróban, nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, valamint az immunrendszer egészségéhez. A mangán segít az energiaforrások, például a fehérjék és a szénhidrátok feldolgozásában, a cink pedig támogatja az immunrendszert.

Ha edzésben van, a mogyoróvaj lesz a legjobb barátja

A mogyoróvaj a testépítők népszerű élelmiszere, nem véletlenül, mivel rendkívül energiadús élelmiszer: 2 evőkanál kb. 200 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz. A megfelelő kalória- és fehérjebevitel egyaránt nélkülözhetetlen az izomépítéshez. A benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok fehérjékkel kombinálva lassítják az emésztést, megakadályozva, hogy a szervezet a működéséhez szükséges energiát az izmok lebontásával szerezze meg.

Házi mogyoróvaj recept


Hozzávalók:

40 dkg héjatlan, hántolt földimogyoró – natúr és sózott is jó
2 evőkanál olaj
1 evőkanál porcukor vagy méz


A hozzávalókat egy késes botmixerbe tesszük, és 3 perc alatt nagyon selymes krémmé mixeljük, közben percenként megállítjuk, ellenőrizzük a textúrát, ha darabosabbra szeretnénk, kevesebb idő is elég. Pici mézzel és vaníliával még megdobhatjuk, úgy is nagyon finom, de ezek az extrák felhasználáskor is hozzákeverhetőek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. szeptember 18., 12:45

Ennek a ráktípusnak a létezéséről is kevesen tudnak, ezért nem ismerik fel az intő jeleket. Pedig a nyelvrák gyorsan terjed át más szervekre, ezért a hatékony gyógyítás szempontjából kiemelkedően fontos a korai diagnosztizálás.