Új földesurak

2012. április 11., 14:55

A minap egy országgyűlési képviselőnek a vidékfejlesztést kritizáló felvetésére, miszerint a lepsényi földeket egy szolnoki ügyvéd, nevezetesen Nyerges Zsolt érdekeltségei birtokolják, a miniszterelnök közölte: nincs szó földosztásról Magyarországon, csak állami földek bérbe adásáról, s ma sokkal több ember jut haszonbérleti lehetőséghez, mint korábban.

Igaza van: így már minden rendben van. Természetesen az is, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet a pályázatokkal kapcsolatban titoktartás köti, a pályázó pedig a regisztrációkor titoktartási nyilatkozatot ír alá. Így persze nem lehet belekötni, hogy az adott pályázó megfelelt-e a kiírásnak, a pályázatot elbírálók a kiírási szempontok szerint döntöttek-e.

Így persze azt sem lehet tudni (rossz az, aki rosszra gondol), miért van az, hogy például – a Nyerges-ügy mellett – a korábban Kajászón már több mint 600 hektár állami földbérleti joghoz jutó Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családtagjaival Alcsútdobozon további 300 hektárnál nagyobb állami földet bérelhet, Nagyesztergáron pedig egy tejelő tehenészet került végveszélybe, mert az eddigi bérlet legelőjét egy 19 éves fiatalember, az abraktermelő területet pedig a helyi gazdakör vezetője, illetve családja nyerte el.

Különben is, minden a legnagyobb rendben, legalábbis az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerint: itt nem lehet mutyizásról beszélni, hiszen aranykoronánként 1250 forint a bérleti díj. Az államnak mindegy, ki fizet...

Róna György
E-mail