Egyszerűbbé válik a jogosítvány megszerzése – de nem mindenkinek

A KRESZ mellett a jogosítvány megszerzése, illetve annak érvényessége is változik.

2024. október 16., 16:31

Szerző:

2025-ben komoly módosításokkal kell számolni mind a KRESZ, mind a jogosítvány kapcsán – számolt be róla a Totalbike.

A KRESZ megújítása számos szakmai szervezet szerint indokolt, hiszen több évtizedes szabályokat tartalmaz, amelyeket időszerű lenne a mai kor igényeihez igazítani. Különösen az elektromos rollerek kapcsán merülnek fel olyan kérdések, amelyek egységes szabályozást igényelnének.

Az új KRESZ kapcsán új javaslatcsomagok kidolgozásával bíztak meg több munkacsoportot is, ám hogy a tervek mikor valósulhatnak meg, arról egyelőre nincs biztos információ, csupán az tűnik valószínűnek, hogy 2025-ben több módosításra is sor kerül.

A KRESZ mellett azonban a jogosítványok, illetve azok megszerzése is olyan terület, amelyeknél komoly változtatások bevezetését tervezik.

Egyeseknek könnyű lesz a jogosítvány megszerzése, másoknál szigorítanak

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, a 70 év felettiek esetében a jogosítvány meghosszabbításához már nem csak orvosi alkalmassági kérnének. Egyelőre konkrét intézkedés még nem jelent meg ezzel kapcsolatban, de a hírek szerint más országokhoz hasonlóan hazánkban is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak ezek a sofőrök.

Ugyanakkor könnyítéseket is bevezetnének. A Totalcar arról ír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak arról, hogy milyen feltételek teljesülése szükséges ahhoz, hogy B kategóriás jogosítvány is elegendő legyen a 125 köbcentis vagy A1 kategória alá eső motorok vezetéséhez. A szakmai szervezet támogatják az elképzelést, már csak azért is, mert jelenleg csupán a maximum 50 köbcentiméteres segédmotorok vezethetőek B kategóriás jogosítvánnyal.

A gyakorlatban azonban ez valószínűsíthetően azt fogja jelenteni, hogy aki már rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal, könnyebben szerezheti majd meg az A1-es jogosítványt, amely a motorkerékpárok vezetéséhez szükséges. Annál is inkább ez lehet a terv, mivel a személygépkocsi vezetése teljes mértékben eltér a motorkerékpárétól.

Ezen könnyítésen túl azonban szigorításokkal is számolniuk kell a motorosoknak, ugyanis kötelezően előírnák számukra a védőfelszerelések használatát, például a motoros kabátot, a kesztyűt és a bokavédővel ellátott motoros cipőt is.

A változtatásokról zajlanak az egyeztetések, de legkorábban 2025 második felében lehet számolni a bevezetésükkel. A szakmai szervezetek is részt vesznek az új szabályok megalkotásában, de hogy tanácsaik közül mi kerül majd bele a végleges szabályzatba, az egyelőre kérdéses.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.