Itt van minden, amit az ingyenes jogosítványról tudni kell

A jelentkezés megkezdődött, de az ingyenes jogosítvány megszerzése nem minden középiskolásnak biztosított.

2024. október 3., 14:26

Szerző:

Úgy tűnik, nem minden középiskolás élhet az ingyenes jogosítvány, illetve a térítésmentes vizsgák lehetőségével, sőt valójában még így is nagyon sokba kerül a dokumentum megszerzése – figyelmeztetett az Eduline.

Szeptember 24-e óta jelentkezhetnek a diákok a KRÉTA rendszerén keresztül, ha szeretnék megszerezni a jogosítványt, így a KRESZ- illetve elsősegély tanfolyamért, illetve a vizsgákért sem kell fizetni.

Márciusban jelentette be Tuzson Bence kormányzati államtitkár, hogy az idei tanévtől kezdve a KRESZ- és az egészségügyi tanfolyam az oktatás részét képezi. Pilot jelleggel szolnoki középiskolákban a diákok az elméleti részen kívül gyakorlati szakoktatókkal is tanulhatnak, Maruzsa Zoltán államtitkár azonban arról tájékoztatott, hogy csak a következő években fog kialakulni a teljes, országos szintű rendszer. Ez azt jelenti, hogy az elméleti oktatást az állam ugyan állja, ám a gyakorlati órákért egyelőre ugyanúgy fizetniük kell a diákoknak, mint eddig. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elméleti tanfolyamon való részvételhez is teljesülnie kell néhány feltételnek.

Az ingyenes jogosítvány megszerzése csak bizonyos kor felett opció

Mint az a KRÉTA rendszerében is elérhető, általános szerződési feltételekben is olvasható, csak 16 év feletti tanulók kezdhetik meg a képzéseket, és 18 év alattiak esetében szülői beleegyező nyilatkozat is szükséges. A tanfolyamok azon diák számára elérhetőek, aki

  • gimnáziumban a 12. osztályba,
  • szakgimnáziumban és technikumban a 13. osztályba (6 éves képzés esetén a 14. osztályba),
  • vagy szakképző iskolában a 11. osztályba (4 éves képzés esetén a 12. osztályba) jár.

A jelentkezés menete

A KRÉTA rendszerén belül az eJogsi menüpontban lehet elindítani a jelentkezést, ahol az adatok ellenőrzése az első és legfontosabb teendő: ezeknek a hivatalos iratokon rögzített módon kell szerepelniük a rendszerben is. A szükséges nyilatkozatok benyújtását követően el kell fogadni az adatkezelési tájékoztatót, illetve az általános szerződési feltételeket. Ha ezek mind teljesültek, véglegesíthető a jelentkezés.

Sokan nem tudják, de az ingyenes lehetőség azt biztosítja, hogy a hallgatók online formában elvégezzék a tanfolyamokat, csak az egészségügyi tanfolyamhoz kapcsolódóan kell részt venni egyetlen gyakorlati oktatási napon. Tehát nem oktató segítségével, hanem önállóan kell felkészülniük a vizsgákra.

Fontos észben tartani, hogy a jelentkezéstől számítva 12 hónap áll rendelkezésre a tanfolyamok elvégzésére, és tanfolyamonként 3-3 vizsgalehetőséget biztosítanak, amelyekre szintén a KRÉTA rendszerében lehet jelentkezni. Aki ezeket a vizsgákat sikeresen teljesíti, annak önállóan kell autós oktatót keresnie, és a forgalmi vizsga megszerzésére további két éve van. Amennyiben ez nem lenne elegendő a jogosítvány megszerzésére, az egész tanfolyamot saját költségén újra kell kezdenie.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy bár az elméleti képzést az állam állja, de a forgalmi órák díja akár 8 ezer forint/óra is lehet, és jellemzően dupla, tehát 100 perces órákat tartanak az oktatók. Ez azt jelenti, hogy alkalmanként legalább 16 ezer forintot kell kifizetni, és minimum 240 forintba fog kerülni a jogosítvány megszerzése még akkor is, ha valakinek elegendő a kötelezően előírt 30 óra, és elsőre sikeresen levizsgázik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb tanulónak ennél több órára van szüksége, és aránylag kevés vizsgázónak sikerül elsőre teljesítenie a követelményeket a forgalmi vizsgán.

Ebből következik, hogy plusz órákat kell vennie a diákok többségének, ezzel arányosan pedig nőnek a jogosítvány megszerzésének költségei is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)