Fontos változást tervez a kormány a jogosítvány megszerzésével kapcsolatban

Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet.

2024. április 23., 17:23

Szerző:

Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet úgy, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel megszerezhető legyen a C és CE kategóriás jogosítvány, rövidítve az ahhoz kapcsolódó képzési időt, valamint a költségeket. Az építési és közlekedési miniszter által jegyzett, április 29-ig társadalmi egyeztetésre szánt tervezetben azt is írják, hogy a változtatás a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja – írja a 24.hu.

A C kategóriás jogosítvány autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvények vezetésére jogosít. A CE-jogis pedig a C kategóriájú tehergépjárműből és nehéz pótkocsiból álló szerelvény vezetésére jogosít fel.

Az indoklás szerint a tervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot B kategóriás vezetői engedéllyel is el lehessen kezdeni, így annak eredményeként megszerezni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyt. A tervezet szerint ha rövidül a képzési idő és csökken a költség, az lehetővé teszi, hogy a képzésben résztvevők gyorsabban munkába állhassanak, ezzel csökkentve a fuvarozói piacon kialakult gépkocsivezető-hiányt.

Jelenleg a C és E kategóriás jogosítványt nem lehet egyszerre megszerezni, illetve a CE kategória feltétele az érvényes „B” és „C” kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha a jogosítvány megszerzését tervezi

A  jogosítvány megszerzése tavaly is drága mulatság volt, de idén még brutálisabb kiadásra kell számítani. Egy év leforgása alatt jelentősen megemelkedett az autóvezetői tanfolyamok ára a KSH legfrissebb adatai alapján – írja a Hellovidék. Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322 110 forintba, azaz a drágulás egy év alatt több mint 7 százalékos volt. Az emelkedés mértékét mégjobban szemlélteti, ha felidézzük, hogy három éve még 201 620 forint volt átlagosan egy tanfolyam ára.

(Fotó: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance)