Röpülhet a jogosítvány, ha rosszul nyitja ki az ajtót

Az úgynevezett holland ajtónyitás ismerete is szükséges lesz a jogosítvány megszerzéséhez. A bicikliseket próbálják így jobban védeni.

2024. március 11., 16:47

Szerző:

Az Európai Parlament a héten jóváhagyta az utak biztonságosabbá tételét célzó új szabályokat. Az egyik intézkedés értelmében a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell, hogyan lehet helyesen, a biciklisek veszélyeztetése nélkül kinyitni a gépkocsi ajtaját – írja a The Brussels Times nyomán a hvg.hu.

Az úgynevezett „Dutch Reach” azaz holland ajtónyitás, amely bekerülhet az általános oktatásba szimplán annyi, hogy

keresztbe kell átnyúlni az ajtókilincshez, így automatikusan a látómezőnkbe kerül az esetleg holttérben lévő kerékpáros.

A holland autósoktatásban már a hetvenes évek óta benne van ez a fajta ajtónyitás, de eddig nem nagyon terjedt el máshol.

(Kiemelt képünk illusztráció. David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

Tegnap 08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.