500 ezer forintos bírság jár, ha nem adja le az okmányát

Sokan az asztalfiókban őrzik a lejárt plasztik okmányaikat, pedig akár 500 000 forintos bírságot is kaphat, aki nem adja le a lejárt jogosítványát.

2024. április 8., 07:33

Szerző:

Akár 500 ezer forintra is rúghat a bírság, ha ahelyett, hogy leadná a lejárt jogosítványát, inkább a kukába dobja – figyelmeztet a divany.hu

A személyazonosság igazolására is alkalmas vezetői engedély az egyik legfontosabb okmány. Ha lejárt az érvényessége, és meghosszabbítaná, már sokkal egyszerűbben megteheti, mint korábban, ugyanis be sem kell mennie az okmányirodába.

Mint írják, az elmúlt évek során már az is elég volt a jogosítvány meghosszabbításához, ha a háziorvos feltölti a friss alkalmassági igazolást a rendszerbe. Az új okmányt pár napon belül postázzák. Ezzel azonban a jogosítvány tulajdonosa nem teljesítette a kötelességét, a régit ugyanis le kell adnia. Erre az új igazolvány mellé mellékelt levélben is figyelmeztetik az érintettteket.

„Nyilvánvalóan a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, a fennmaradásuk és az, hogy potenciálisan közforgalomban vannak, innentől csupán egy adatkezelési rizikót jelent. Tehát feltehetően a jogalkotó azért írja elő azt, hogy amikor csak lehet ezeket célszerű leadni"
– magyarázta Sill Abigél ügyvéd az ATV híradójában. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy január elsejétől módosult az előírás.

„Amennyiben automatikus módon kerül sor a jogosítvány cseréjére és nem személyesen veszik át az új jogosítványt, akkor csak akkor kell beküldeni a régi, lejárt jogosítványt (...) ha kategóriaváltás volt vagy névváltozás és egyébként még egy érvényes okiratról van szó" – mondta a televíziós műsorban.

A szakértő ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet az adatok védelmének fontosságára.

Mégsem lesz ingyen a jogosítvány

Fél nappal azután, hogy bejelentette, Tuzson Bence igazságügyi miniszter saját magát helyreigazítva közölte, mégsem lesz ingyen a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak.

Tuzson legújabb Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy pilot jelleggel indítják el a gyakorlati oktatás megszervezését. Céljuk, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyék.

Az ingyenes jogosítvány ötlete nem most jön elő először. Tavaly augusztusban nyújtották be azt a salátatörvényt, amelynek egyik része arról szólt, hogy gyakorlatilag teljesen ingyenessé tennék a jogsi megszerzését.

(Fotó:  David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

Tegnap 08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.