Meglepő részletek derültek ki az ingyenes jogsiról

Az ingyenes jogsi a középiskolásoknak jár.

2024. augusztus 2., 14:33

Szerző:

Megjelentek a részletek arról, mik a kormány tervei a tavasszal belengetett ingyenes jogsi megszerzésére. A kormány kiadta a közúti járművezetők és közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályait módosító rendelettervezetet. Az új szabályozás szeptember 1-jén lép hatályba, írja a Portfolio.hu.

Most egy társadalmi egyeztetésre adott tervezet több elemet is tisztáz az új rendszerrel kapcsolatban. A legfontosabb tudnivalók:

  • A középiskolai tanfolyamok alatt az oktatás zárt rendszerű elektronikus távoktatás formájában történik. Az állam akkreditált, digitális tananyagot biztosít a tanulók számára, ezt a tanulmányi rendszeren keresztül érhetik el.
  • Az elméleti vizsgákat is online lehet majd megtenni. Az új szabályozás értelmében a középiskolai tanfolyamok elméleti vizsgáin nincs lehetőség szóbeli vizsgára. A vizsgák időpontját és helyszínét az iskola határozza meg, és a vizsgafelügyeletet is az iskola biztosítja.
  • A középiskolák a tanulmányi rendszeren keresztül kezelik a jelentkezéseket és a tananyaghoz való hozzáférést. A rendszer biztosítja a tanulók orvosi alkalmassági adatainak nyilvántartását és az elsősegélynyújtási ismeretek demonstrációs alkalmain való részvétel nyomon követését is.
  • A tanfolyamok és vizsgák során az iskola fenntartója ellenőrizheti a tevékenység végzéséhez szükséges feltételek és előírások betartását. Az ellenőrzés akadályozása tilos, és az előírások megszegése esetén az iskola igazgatója jogosult a szükséges intézkedések megtételére.

A támogatásokról így rendelkeznek:

  • Támogatást vehetnek igénybe azok a „középiskolás járművezetők”, akik egészségügyi állapotuk, nemzetiségi nyelvi igényeik vagy hallássérülésük miatt nem tudnak részt venni az online képzéseken és vizsgákon. A támogatás mértéke legfeljebb 50 ezer forint lehet, ami magában foglalja a tanfolyam és a vizsgák díját is.
  • hatásvizsgálati lap alapján a kormány úgy számol, hogy nagyjából 100 ezer embert érintenek a kedvezmények, azaz a teljes költségvetési hatás 28,25 milliárd forint lehet majd (a terv 28,25 millió forintról ír, vélhetően elírás történt).

Tuzson Bence igazságügyi miniszter még márciusban posztolt a Facebookon a középiskolásoknak ígért ingyenes jogsiról. A miniszter március 14-i posztja szerint az állam szeptember 1-jétől a jogosítványra vágyó középiskolások elméleti és gyakorlati óráin kívül a vizsgáik költségét is fizetni fogja. Később árnyalta a képet, amikor azt írta, idén pilot jelleggel elindítják a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését, és a cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyék. Később a Magyar Közlöny május 10-i számában kihirdették az ingyenességhez szükséges jogszabály-változásokat.

(Kiemelt képünk: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance)