Katonából lett autós oktatók segítik majd a diákokat jogosítványhoz jutni

Aki azt hitte, nincs abszurdabb annál, mint hogy a hazai orvosigazgatókat rendőrképzőben készítik fel a leendő munkájukra, az tévedett. Az arra alkalmas magyar katonákat ugyanis most autós oktatókká képzik, hogy segítsék a diákok ingyenes jogosítványhoz jutását.

2024. július 4., 12:24

Szerző:

A magyar kormány furcsa módját választotta annak, hogy biztosítsa a magyar diákok jogosítványszerzését. Az autós oktatók körében tapasztalható szakemberhiányt ugyanis abszurd módon azzal próbálja a kabinet leküzdeni, hogy magyar katonákat képez át oktatóvá. De lássuk hogyan fogalmaz a tankokból az iskolapadba átülő magyar katonákról maga a Honvédelmi Minisztérium.  

„A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolásoknak a B kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ- és az egészségügyi oktatást tartalmazza. A Magyar Honvédség a gyakorlati képzést támogatja, és a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat” – írták a közleményben. Hozzátették, a projekthez kapcsolódó pilotprogramban folyamatban van a kijelöltek szakoktatói képzése, amelyet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben betöltötték 23. életévüket, középiskolai érettségivel, valamint legalább két éve érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek.

Kitértek rá, a tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztus hónapban lezárul. Tudatták továbbá azt is, hogy a diákok képzése a Magyar Honvédség és a középiskolák együttműködési megállapodása alapján valósul meg.

Jöhet az ingyen jogosítvány, vagy mégsem?

Mint ismert, márciusban egy Facebook-posztban jelentette be Tuzson Bence, hogy 2024. szeptember 1-jétől ingyenesen szerezhetnek jogosítványt a középiskolások. Az igazságügyi miniszter egyben azt is írta, hogy a rendelkezés teljeskörű, érvényes a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákra, valamint a vizsgákra is, mindent az állam áll. Majd fél nappal azután, hogy Tuzson bejelentette, saját magát helyreigazítva közölte, mégsem lesz ingyen a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak. 

Ezután elég izgalmas pillanatok következtek, sokan arra számítottak, hogy a tárcavezető újabb poszttal rukkol elő, de végül erre nem került sor. Kiderült, hogy szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, illetve hogy a kormány pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. 

Az állami szerepvállalás kérdése a jogosítvány megszerzése kapcsán korábban többször szóba került, ám konkrét lépésekre Tuzson Bence bejelentéséig nem került sor. Ugyanakkor az erősen indokolt lett volna már eddig is, hiszen a KSH korábbi adatai alapján jelentősen megdrágultak a jogosítvány megszerzésének költségei. Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322 110 forintba, azaz a drágulás egy év alatt több mint 7 százalékos volt. Az emelkedés mértékét mégjobban szemlélteti, ha felidézzük, hogy három éve még 201 620 forint volt átlagosan egy tanfolyam ára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: KAROLY ARVAI / POOL / AFP)

Tegnap 12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.