Tovább szigorítanák a 70 év feletti sofőrök jogosítvány hosszabbítását, erre lenne szükségük a jövőben

A tervek szerint a 70 év feletti sofőrök esetében plusz feltételhez kötnék a jogosítvány meghosszabbítását.

2024. október 15., 12:05

Szerző:

Régóta jelennek meg hírek arról, hogy a 70 év feletti sofőrök esetében nem lenne elegendő az orvosi alkalmassági. Bár konkrét intézkedés még nem jelent meg ezzel kapcsolatban, a szakértők szerint nem elegendő, ha csak az alkalmasságihoz kötik a jogosítvány meghosszabbítását – írta meg az Infostart.

Így hosszabbíthatnák meg a jogosítványukat a 70 év feletti sofőrök

Az Infostart cikke szerint eddig 2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt az utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okoztak, derült ki a legfrissebb adatokból. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szerint a magyar rendszer nem elég szigorú, és a 70 év feletti sofőrök alkalmasságát nem csupán az orvosi vizsgálattal kellene mérni.

Magyarországon is egyre több a vita arról, milyen módon lehetne javítani a közlekedési szabályokat az idősek körében. Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. Ezért fontos lenne bevonni közlekedési szakembereket, akik akár egy 20 perces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a vezetésre

– hívta fel a figyelmet Kapitány Tibor.

Az Infostart cikkéből kiderült, hogy számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak a 70 év felettiek esetében, mint Magyarországon.

Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is sűrűbb vizsgálatokhoz kössük a jogosítvány megújítását. A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni

– magyarázta Kapitány Tibor.

Magyarországon 50 év alatt 10 évente kell megújítani a jogosítványt. 50 és 60 év között 5 évente, míg 60 és 70 év között 3 évente. 70 év felett már 2 évente kell az orvosi alkalmassági, ezen változtatna a szakértő javaslata.

Változhat a KRESZ

Korábban derült ki, hogy a jövőben módosítanák a közlekedési szabályokat Magyarországon. A szakértők úgy vélik, hogy az új szabályok sokkal biztosabbá tehetnék a közlekedést. Többek között változtatni szeretnének azon, hogy hova sorolódnak be az elektromos rollerek. Magyarországon ezzel kapcsolatban még nem született egységes álláspont.

A motorokat is érintené a változás, a közlekedési szakértők úgy vélik, hogy szükség van a kötelező védőruházatra, főleg nagyobb köbcentis motorok esetében.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)