Így lehet hatékony a diéta – csak néhány szabályt kell betartani

Nem mindegy, ki milyen diéta mellett teszi le a voksát.

2024. október 16., 16:58

Szerző:

Miközben egyre többen szeretnének fogyni, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a megfelelő diéta nélkül a szervezet működése is veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet a US News.

Az utóbbi években elterjedt az a nézet, hogy a szénhidrátok okolhatóak leginkább azért, hogy egyre többeknek kell megküzdeniük a pluszkilókkal, így egyértelműnek tűnhet, hogy ezeket teljes mértékben el kell hagyni a táplálkozásból. A szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a szénhidrátmentes diéták akár veszélyessé is válhatnak. Christopher Gardner táplálkozáskutató, a Standford Egyetem professzora elmondta, hogy kulináris és egészségügyi szempontból is rémálom egy olyan diéta, ahol a szénhidrátokat teljesen kiiktatják.

A szénhidrát mennyisége valóban csökkenthető, ám ahhoz, hogy hosszú távon is hatékony legyen a fogyókúra, más módszerekhez kell folyamodni.

A diéta így lesz egészséges, és tartós eredmény is csak így érhető el

Gyorsan lefogyni egyeseknek nem nehéz, hiszen ha koplalnak, és csupán néhány kilónyi súlyfeleslegről van szó, ettől meg tudnak szabadulni. Az elért testsúlyukat azonban nem tudják fenntartani, ha a diétát követően visszatérnek a normál étkezéshez, ám a folyamatos éhezés sem kivitelezhető.

Aki mégis megpróbálna hosszabb távon is szénhidrátmentesen táplálkozni, annak számolnia kéne a káros következményekkel, hiszen a szénhidrátok szükségesek a szervezet létfontosságú funkcióinak fenntartásában is. A teljes megvonásuk nem ésszerű, a szénhidrátcsökkentő diéta azonban már egy megvalósítható verzió.

Ennél a diétánál az adagok csökkentésére is szükség van, illetve arra, hogy mindenből az alacsonyabb zsírtartalmú vagy cukormentes verziót válasszuk. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend ráadásul számos krónikus betegség esetén is ajánlott, hiszen például segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is.

A megoldást az jelentheti, ha a fogyókúrázó a szénhidrátbevitelt jelentősen csökkenti, és például sok zöldséget fogyaszt, köztük leveles zöldségeket, paradicsomot, illetve cukkinit, amely köretként is ízletes fogás. Természetesen a gyümölcsök is ideálisak, köztük az olyanok, mint például az alma, a körte, vagy nyáron a magas víztartalommal rendelkező görögdinnye, illetve a cseresznye. Télen érdemes a magas C-vitamintartalommal rendelkező kivit is nagyobb mennyiségben fogyasztani.

A tenger gyümölcsei tele vannak ásványi anyagokkal, ugyanakkor alacsony a zsírtartalmuk, így ezekkel azoknak is érdemes megbarátkozniuk, akik korábban nem kedvelték az ezekből készült fogásokat. A lazac például sokféleképpen elkészíthető, és nincs erőteljes halíze.

A tejtermékek közül érdemes a natúr joghurtokat választani, és a zsírtartalomra is figyelni kell. A húsok esetében a szárnyasok az ideálisak, ezekből is változatos menüsor állítható össze. A diéta ideje alatt a napi mennyiségeket több kisebb adagra kell szétosztani a nap folyamán, később ezek emelhetőek, de a szakemberek szerint csak egy ilyen jellegű életmódváltás segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Készen állsz egy igazán exkluzív élményre? Október 17-én bemutatjuk az első Gourmet Night by ETELE Cinema Premium eseményt, ahol a gasztronómia és a mozi varázslatos módon találkozik!