Ötöslottó: a mesterséges intelligencia tényleg megnyerheti?

A mesterséges intelligencia valóban tudná az ötöslottó nyerőszámait? 

2024. október 15., 14:50

Szerző:

A múlt héten megint nem volt telitalátos szelvény az ötöslottó sorsoláson, amit jelenti, hogy e hét szombaton már 6,525 milliárd Ft lesz a várható főnyeremény. A milliárdokat érő számok eltalálása persze nem könnyű feladat, vajon a mesterséges intelligenciának tényleg sikerülhet? 

A mesterséges intelligencia nem mindenható 

Nos, még mielőtt azt gondolná, hogy az AI megszerzi önnek a milliárdokat, el kell, hogy keserítsük. Sajnos nem erről van szó, viszont az tény, hogy elképesztő logikai okfejtést tud tartani azzal kapcsolatban, hogy mely számok lehetnek a legesélyesebbek arra, hogy kihúzzák őket. Azt nyilvánvalóan a ChatGPT is tudja, hogy 1 a 43 949 268-hoz az esély arra, hogy egy adott szelvényen mint az 5 számot helyesen ikszeli be valaki. Vagyis ezt azt jelenti, hogy ha tutira akarna menni valaki, akkor közel 44 millió különböző számkombinációjú szelvényt kellene vásárolnia, ami azért lássuk be gyakorlatilag lehetetlen. 

Nincs biztos kombó 

A mesterséges intelligencia továbbá azt is hangsúlyozza, ha lenne biztos kombó, akkor már mindenki lottónyertes lenne, ez azonban nem így működik. A számok sorsolása mindig véletlenszerű, viszont tény, hogy akadnak olyan számok, amiket az évek során már többször is kihúztak. Ha statisztikai alapon működne a sorsolás, és a következő számhúzás alkalmával az összes valaha volt leggyakrabban előforduló szám kijönne, akkor a 3,15,75,1, 29-es kombináció lehetne a nyerő – olvasható az economx.hu oldalán. A portál cikkéből kiderül, az AI-nak megadták az elmúlt hetek nyerőszámait, valamint a részletes statisztikai oldalról betáplálták az ötöslottó sorsolások dokumentált történelme során milyen gyakran húzták ki a számokat nyertesként 1-től 90-ig. A mesterséges intelligencia ezek alapján kalkulált és egy részleges indoklás keretében azt mondta, a 3,15,29,76, 44-es számokat lehetne érdemes beikszelni. 

Az AI nem árul zsákbamacskát 

Mindez egyébként október 10-én csütörtökön történt, a 12-i számsorsoláson pedig a 17,61,66,72,88-as számokat húzták ki, szóval a mesterséges intelligencia egyetlen egyet sem talált el. Persze az AI nem is árul zsákbamacskát: a várható számok kapcsán mi is tettünk fel neki kérdést, de rendre csak a következő visszajelzést kaptuk: 

Az ötöslottó sorsolásai teljesen véletlenszerűek, ezért nincs biztos módszer arra, hogy megjósoljuk a következő számokat (...) A leggyakrabban kihúzott számok időről időre változhatnak

– írta válaszában a ChatGPT. 

Ezek az ötöslottó szabályai

Az ötöslottó játékban 90 számból kell 5-öt kiválasztani. A cél az, hogy minél többet eltaláljunk a hetente sorsolt 5 nyerőszám közül. Ez akkor jár pénznyereménnyel, ha legalább 2 találatunk van egy mezőn, a főnyereményt az 5 találat jelenti. Játszható saját számokkal és gépi formában, véletlen számokkal. Szelvényünket feladhatjuk 1 vagy 5 hétre is. Egyhetes játéktípus esetén csak a soron következő sorsolásra, öthetes játék esetén a következő 5 sorsolásra lesz érvényes a játékunk. További fontos tudnivaló, hogy egy alapjáték ára: 400 forint. A fizetendő összeg tehát ennyi, szorozva az alapjátékok számával szorozva a hetek számával. Normál játék esetén egy szelvényen maximum 20 számmező játszható meg. A kombinációs játék és az okoskombinációs játék részvételi díja az alapjátékok számának és az alapdíjnak a szorzata.

Nagyobb nyeremény, nagyobb játékkedv 

Egymilliárd forintos jackpotnál még nem látunk növekvő játékkedvet. Egy- és hárommilliárd között már megjelennek azok a játékosok, akik esetleg több mezőt váltanak ki, 3 milliárd forintos jackpot felett pedig megfigyelhető egy lélektani hatás, ilyenkor már nemcsak több mezőt játszanak játékosaink, hanem jelentősen bővül a számuk is. 4 milliárd forint körül pedig már megjelennek a szerencsejáték-vadászok, például az ukrán–román–szerb határon a turisták

– részletezte korábban az elérhető főnyeremény nagyságának hatásait a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea.

Halmozódó nyeremény

A nagy nyereményhalmozódáson nagyot nyert az állami szerencsejáték-vállalat: míg 2022-ben nem volt extrém főnyeremény-halmozódás, az elmúlt időszakot több is jellemezte. 2023-ban áprilisban húztak ki egy kiemelkedő jackpotot, ez 4,57 milliárd volt, ezt követően nagyon hamar elindult egy újabb halmozódás, aminek a végeredménye, hogy 2024 februárjában, 29 hét halmozódás után megérkezett minden idők legmagasabb ötöslottó-jackpotja. Ez több mint 6 és fél milliárd forint volt, de a halmozódási hatás már 2023-ban elkezdődött. Összességében ezek miatt egy hatalmas erejű halmozódás jellemezte a tavalyi évet, de ahogyan azt fentebb is írtuk a héten is már több mint 6,5 milliárd forint keresi majd a gazdáját.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Unsplash) 

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.