Hamarosan felkel az év legnagyobb szuperholdja

Az úgynevezett Vadász Hold lesz a csillagászati ősz első teli és egyben szuperholdja, ami október 17-én kel majd fel. 

2024. október 15., 13:18

Szerző:

Az októberben felkelő Vadász Hold 2024 harmadik és egyben legközelebbinek tűnő szuperholdja. A szuperhold nagyjából 30 százalékkal fényesebb és mintegy 15 százalékkal nagyobbnak tűnik, mint egy átlagos telihold – írja a LiveScience

Jön a szuperhold

A portál cikke szerint az égitest október 17-én 357 ezer kilométerre lesz a Földtől, ezzel pedig az idei év legközelebbi teliholdjára lehet számítani. A teliholdat holdkelte után, 17 óra 45 perc körül lehet majd megpillantani, az égitest pedig az október 17-e előtti és utáni napon is nagyon fényes lesz. A hold, amikor felkel félúton jár majd a Szaturnusz és a Jupiter között. 

Vadász Hold

Az októberi teliholdat egyébként azért nevezik egyes népek Vadász Holdnak, mert a betakarítást követő időszakban ez a holdciklus nyitja meg a télre való felkészülésnek azt a szakaszát, amikor hagyományosan kezdetét veszi a vadászszezon. A Vadász Hold egyébként az idei csillagászati ősz első teliholdja is, az előző a szeptember 22-i őszi napéjegyenlőség előtt kelt fel. A szeptemberi teliholdat, egyébként Szüreti Holdnak is nevezik. A következő telihold, november 15-én lesz látható, a Fagy Hold vagy Fagyos Hold néven ismert hold egyébként az év utolsó szuperholdja is lesz. 

Telihold után holdfogyatkozás 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt szeptemberben részleges holdfogyatkozást is láthatott az, aki az égre pillantott 18-án, hajnalban. Mint megírtuk hajnali háromnegyed négy után szabad szemmel is látható volt, ahogy a Hold felső része elsötétedik. A fogyatkozás 4 óra 44-kor értre el a maximumot, a Holdnak ekkor 8,5 százaléka volt takarásban. A soron következőre eseményre egyébként egy évet várni kell, 2025 szeptemberében ugyanis teljes holdfogyatkozás várható. 

A magyar csillagász óriási felfedezése 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Csillagászati Intézetének kutatója, Sárneczky Krisztián elképesztő felfedezést tett, ugyanis új földközeli kisbolygókat talált nemrégiben. A magyar kutató idén júliusban két új üstököst is talált egy héten belül, ezután pedig több, eddig még nem ismert földközeli kisbolygókra bukkant a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.