Érdemes lesz az égre nézni: különleges égi jelenség lesz látható Magyarországról

Nem semmi égi jelenség, együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton....és ez még nem minden. 

2024. szeptember 12., 15:37

Szerző:

Különleges égi jelenségnek lehetnek szemtanú azok, akik szeptember 17-én este az égre néznek. Együtt kel fel ugyanis a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton, ezt követően pedig szorosan egybefonódva emelkednek magasabbra, hajnalban pedig látható lesz az év egyetlen részleges holdfogyatkozása

Feltűnik a Szaturnusz 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményére szerint az igencsak látványos bolygóegyüttállás szeptember 17-án este, 20 órától kezdődik majd. A Szaturnusz a hatalmasnak tűnő teliholdtól 5 fokra, jobbra felfelé, narancsos, csillagszerű fénypontként tűnik majd fel. Mindez azt is jelenti, hogy a Szaturnusz ezen az estén szabad szemmel is jól látható lesz, már amennyiben nem lesz borongós az idő. 

Holdfogyatkozás is lesz 

A különleges bolygóegyüttállást aztán az év egyetlen részleges holdfogyatkozása követi. Hajnali háromnegyed négy után szabad szemmel is látható lesz, hogy a Hold felső része elsötétedik, olyan lesz, mintha egy lepel borulna rá. A sötétedés aztán egyre csak fokozódik, 4 óra 13-kor pedig a délnyugati égbolton, 21 fokos magasságban, belép a bolygónk árnyékába – olvasható a közleményben. A fogyatkozás 4 óra 44-kor éri el a maximumot, ekkor a Hold 8,5 százaléka lesz árnyékban. Ezután a Hold fokozatosan kilép majd a bolygónk árnyékából, 5 óra 16-kor pedig véget is ér a csillagászati jelenség. Bár a soron következőre eseményre egy évet várni kell, de ha valaki lemarad, akkor vésse már fel most a naptárba, jövő év szeptemberében teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk majd. Részleges holdfogyatkozás egyébként az előző évben is volt, akkor a bolygónk árnyéka a Hold déli területére vetült rá. A mostani jelenségnél azonban az északi csúcsán lesz megfigyelhető az árnyék. 

A magyar csillagász óriási felfedezése 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Csillagászati Intézetének kutatója, Sárneczky Krisztián elképesztő felfedezést tett, ugyanis új földközeli kisbolygókat talált a napokban. A magyar kutató idén júliusban két új üstököst is talált egy héten belül, a pár nappal ezelőtt pedig több, eddig még nem ismert földközeli kisbolygókra bukkant a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)