Elképesztő károkat okozott a Milton hurrikán, kiderült, mennyit fizetnek a biztosítók

Hatalmas pusztítást végzett a Milton hurrikán Floridában. A friss adatokból az is kiderült, mennyit fognak fizetni a biztosítók a károsultaknak.

2024. október 16., 14:50

Szerző:

Valósággal letarolta Floridát a Milton hurrikán, a Tampa-öbölben és Florida középső részén jelentős károkat okozott. A Karen Clark & Company kockázati modellező szerint mintegy 36 milliárd dollár biztosítási kárkifizetést fog eredményezni olvasható a Financial Times írásában, amit a Portfolio is megírt.

Hatalmas károkat okozott a Milton hurrikán

Egy héttel ezelőtt, szerdán éjszaka érkezett meg a Milton hurrikán Floridába, és nagy pusztítást végzett. Nem csupán az erős széllökések okoztak károkat, mivel a hurrikánt sok helyen áradások, villámárvizek kísérték, ezért a vízkár is jelentős. A vihar előtt nagyon sok ember kényszerült elhagyni az otthonát, emellett több millió háztartás maradt átmenetileg áram nélkül.

A Karen Clark & Company becslése szerint a kár hatalmas, és jóval meghaladja a Helene hurrikán által okozott 6 milliárd dolláros kárigényt. A Moody's szerint a két vihar együttes biztosított vesztesége valószínűleg 35 és 55 milliárd dollár között mozog majd.

A becslés szerint azonban ez nem számít rekordösszegnek, és a kárigények alacsonyabbak, mint arra előzetesen számítottak a biztosítók. Az inflációval kiigazítva az Ian hurrikán kifizetése 2022-ben 62 milliárd dollárnyi kifizetést okozott. Ha a Katrina hurrikán inflációval nézett kifizetéseit nézzük, akkor az is jóval magasabb volt, mivel elérte a 102 millió dollárt.

Ebben a becslésben nem szerepel az amerikai szövetségi kormány Nemzeti Árvízbiztosítási Programján keresztül kifizetett összegek. Ezeket a kifizetéseket az állami szektor fogja teljesíteni a lakástulajdonosoknak, bérlőknek és vállalkozásoknak. A korai információk szerint, a Milton hurrikánban érintett ingatlanok száma meghaladhatja a 150 000-et.

Több hurrikán is pusztított az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban

Szeptember végén a Helene hurrikán tartotta rettegésben a lakosságot, és nagy pusztítást végzett az Egyesült Államok dél-keleti részén. Hatalmas anyagi kárt okozott, sok helyen fákat csavart ki a vihar és házak dőltek össze, így halálos áldozatok is voltak.

A Helene hurrikán után egy újabb vihar érte el az Egyesült Államokat, ez azonban nem Dél-Karolina és Georgia államokban végzett pusztítást, hanem Floridában. Az államban élők megpróbáltak felkészülni az erős széllökésekre, már napokkal a vihar megérkezése előtt elkezdték kitelepíteni azokat az embereket, akik a kritikus területeken éltek. Főként a part mentén lévő házak tulajdonosai voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Bonnie CASH / AFP)