Videó: ilyen pusztítást végez a Milton hurrikán Floridában

Megérkezett a Milton hurrikán Floridába, az első fotók, videók alapján hatalmas pusztítást végez.

2024. október 10., 10:12

Szerző:

200 kilométer per órás széllökésekkel érte el a Milton hurrikán Floridát, számolt be az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ. Az ügynökség beszámolója szerint Milton északkeleti irányba, az Atlanti-óceán felé halad, körülbelül 25 kilométer per órás sebességgel. A hurrikán Tampától délre ért partot, majd a nap folyamán átszeli Floridáit – számolt be a hvg.hu.

Hatalmas pusztítást végez Floridában a Milton hurrikán

Az elmúlt napokban Florida megpróbált felkészülni a hurrikánra. Az információk szerint nagyjából 6 millió ember telepítettek ki. Főként azoknak kellett elhagyniuk az otthonaikat, akik a tengerparti területeken élnek, vagy olyan helyen van az ingatlanuk, ami közvetlen összeköttetésben van a tengerrel. Erre részben a várható áradások miatt volt szükség. Az előrejelzések szerint a hurrikánnal együtt akár 3-4 méteres hullámok is érkezhetnek, amelyek eláraszthatják a házakat. A legsúlyosabb pusztítást a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában végezheti.

@cnn On Wednesday, Hurricane Milton made landfall near Siesta Key, Florida as a dangerous Category 3 storm before weakening to a Category 2. Videos show tornadoes sweeping through land and rapidly rising waters. #cnn #news #milton ♬ original sound - CNN

Az információk szerint szerda este érte el a hurrikán az államot. Az NHC szakértői arra számítanak, hogy a vihar jelentősen mérséklődik, miközben átvonul Floridán. Ennek ellenére figyelmeztették a lakosságot, hogy súlyos széllökésekre kell számítani, emellett árvizekre is fel kell készülni.

@cnn A crane has fallen into a building in St. Petersburg, Florida, as Hurricane Milton is making its way through the state, bringing dangerous flooding. St. Petersburg is experiencing a 1-in-1000 year rainfall event. CNN's Bill Weir reports from the city. #hurricane #milton #florida ♬ original sound - CNN

A BBC jelentése szerint egyre gyakoribbak az áramkimaradások az államban, és a legfrissebb információk szerint nagyjából 2,6 millió háztartásban nincs jelenleg áram.

Nem mindenki hagyta el az otthonát

A Milton hurrikán pusztításáról jelentek meg fotók, videók az interneten. Hatalmas széllökésekkel vonul át a településeken, és sok helyen térdig érő vizet hagy maga után. Az erős szél szinte visz mindent, éppen ezért javasolták a lakosoknak, még a hurrikán megérkezése előtt hagyják el az otthonaikat. Ennek ellenére voltak, akik úgy döntöttek, mégsem mennek el, így a házakban maradtak.

Vannak emberek, akik nem hagyták el az otthonukat, pedig el kellett volna. Róluk most már nem tudunk gondoskodni. Nincs más választásuk, a helyükön kell maradniuk, meg kell húzniuk magukat, és életben kell maradniuk. Aggódom a mentőink miatt is, akik elindultak, hogy segítsenek ezeknek az embereknek, és az életüket kockáztatták miattuk

– nyilatkozta Rick Scott floridai szenátor a CNN-nek.

@bbcnews Hurricane Milton has made landfall in Florida, bringing tornadoes, floods, and the risk of storm surges. #HurricaneMilton #Florida#FortMyers #Wimauma #TropicanaField #LeeCounty #Hurricane #US #Landfall #BBCNews ♬ original sound - BBC News

Florida utcáira már most több havi csapadék hullott le, a felvételek alapján hömpölyög a víz az utcákon. Emellett a Milton hurrikán megrongálta az épületeket. A széllökések még mindig nagyon erősek, ez pedig alaposan megnehezíti azoknak a munkáját, akik a mentésekben vesznek részt.

 

(Kiemelt kép: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP)